Hypotheek

Garant staan hypotheek

Hoe werkt garant staan hypotheek?

Als iemand bereid is garant te staan voor je hypotheek, betekent dit dat je meer kunt lenen. Daarom kiezen ouders er soms voor garant te staan voor de hypotheek van hun kind(eren). Maar garant staan betekent ook dat je ouders aansprakelijk zijn wanneer je, om welke reden dan ook, je hypotheekrente en aflossing niet meer kunt betalen. Je leest in dit artikel op vergelijkingssite Geld.nl alles wat je moet weten over garant staan.

Let op: Hypotheken waarvoor je ouders garant staan komen niet in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Hoe werkt garant staan hypotheek

Staan je ouders garant voor je hypotheek? Dan ondertekenen zij samen met jou de hypotheekakte. Hiermee verklaren je ouders dat ze bereid zijn om de hypotheek af te betalen als jij dit niet meer kunt. In ruil voor deze extra zekerheid voor de bank, kun jij een hoger bedrag lenen als hypotheek.

Opheffen garant staan hypotheek

Als de garantstelling hypotheek op een gegeven moment niet meer nodig is en je deze wilt stoppen, dien je samen met je ouders een verzoek in bij je hypotheekverstrekker. Je ouders zijn dan niet meer aansprakelijk wanneer je de maandelijkse lasten later toch niet kunt betalen.

Voorwaarden garantstelling hypotheek

Om garant te staan voor je hypotheek, moeten je ouders aan bepaalde voorwaarden voldoen. De voorwaarden die gesteld worden aan het garant staan voor een hypotheek verschillen per aanbieder. Maar de hypotheekverstrekker zal in elk geval eerst checken of je ouders wel voldoende inkomen en vermogen hebben. Ook wil de hypotheekverstrekker dat jij voldoende uitzicht hebt op een hoger inkomen, waardoor je uiteindelijk ook zonder de garantstelling je hypotheek kunt afbetalen.

Alternatieven ouders garant staan hypotheek

Als je ouders liever niet garant staan, zijn er nog andere manieren waarop je ouder je kunnen helpen bij de financiering van je woning:

  • Belastingvrij schenken aan kind
  • Geld lenen aan kind
  • Samen met jou een huis kopen
  • Zelf het huis kopen en het verhuren aan jou

Nationale Hypotheek Garantie

Naast je ouders die garant staan is een huis kopen met NHG ook een vorm van garantstelling. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen staat dan garant voor de hypothecaire lening. Het is een vangnet wanneer je de hypotheek niet meer kunt betalen als:

  • Je relatie stopt
  • Je werkloos of arbeidsongeschikt raakt
  • Je partner komt te overlijden 

Garant staan - Maximale koopsom NHG

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie mag je alleen gebruikten voor de financiering van je hoofdwoning. Een tweede huis of een vakantiewoning kan niet met NHG. Verder is NHG alleen mogelijk bij een annuïteiten- of lineaire hypotheek met een looptijd van 30 jaar. Ook mogen de kosten voor aankoop van het huis niet te hoog zijn. Hieronder zie je de maximale koopsom die je met een NHG-hypotheek kunt lenen: 

Ingangsdatum voorwaardenMaximale kostengrens met NHG
1 januari 2018€ 265.000 (€ 280.900 met Energiebesparende voorzieningen)
1 januari 2017€ 247.450 (€ 259.700 met Energiebesparende voorzieningen)
1 juli 2015€ 245.000
1 juli 2014€ 265.000
1 januari 2014€ 290.000
1 juli 2013 € 290.000 
1 juli 2012€ 320.000
1 juli 2009 € 350.000
1 juli 2008€ 265.000
 

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken