Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Gedragscode hypothecaire financieringen

Wat houdt de gedragscode hypothecaire financieringen in?

Een woning kopen heeft een grote invloed op je financiële situatie. Om consumenten te beschermen tegen een te hoge hypotheek, is de Gedragscode hypothecaire financieringen ontwikkeld. Een te hoge hypotheek kan namelijk voor grote financiële problemen zorgen als je de hypotheekrente en aflossing niet meer kunt betalen. Hypotheekverstrekkers moeten de consument, voordat er een hypotheek wordt afgesloten, compleet en duidelijk informeren over alle aspecten van de hypotheek. In dit artikel lees je welke bepalingen er in de Gedragscode staan.

Gedragscode hypothecaire financiering

De Gedragscode hypothecaire financieringen bestaat al jaren, maar in 2011 werd er een nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen geïntroduceerd. In feite geldt deze Gedragscode Hypothecaire Financieringen 2011 nu nog steeds, hoewel soms wel het een en ander wordt aangepast.

In 2012 werd er nauwelijks iets aangepast in de Gedragscode, maar er werd veel gesproken over de veranderingen die op 1 januari 2013 in zouden gaan. In het Regeerakkoord tussen VVD en PvdA werden namelijk een aantal nieuwe hypotheekregels opgesteld, die onder andere de hypotheekrenteaftrek beperkten.

In 2013 ging deze nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen in. De eerste wijziging in deze gedragscode is dat je als starter geen aflossingsvrije hypotheek meer af mag sluiten om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Ook een uitbreiding op een bestaande hypotheek mag niet langer aflossingsvrij zijn. Huiseigenaren moeten in 30 jaar hun hypotheek aflossen met een lineaire hypotheek of met een annuïteitenhypotheek. Deze hypotheekvormen houden in dat je elke maand een deel van de hypotheeklening en van de rente aflost. 

Gedragscode hypothecaire financieringen 2020

Een andere nieuwe regel in de gedragscode gaat over de maximale hypotheeklening. Tot 2012 mocht je een bedrag ter hoogte van 106 procent van de waarde van je huis lenen in de hypotheeklening. Met de extra 6 procent betaalde dan bijvoorbeeld extra kosten die bij het afsluiten van een hypotheek komen kijken. In 2014 kon je nog maar 104 procent van je hypotheek lenen, in 2015 ging het om 103 procent. Zo ging er elk jaar een procent vanaf, tot je vanaf 2018 alleen de waarde van de woning in de hypotheek kunt lenen.

Gedragscode hypotheken - Onderdelen

Naast de nieuwe bepalingen die hierboven zijn beschreven, bestaat de Gedragscode hypothecaire financieringen uit de volgende onderdelen:

  • Er moet een document opgesteld worden met globale informatie over het type hypotheek, de belastingregels die hiervoor gelden (bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek), een beschrijving van het type hypotheekrente (vaste of variabele rente), de afsluitkosten hypotheek, waar je als consument extra informatie kunt vinden en de mogelijkheden en kosten van extra aflossen hypotheek.
  • Een hypotheeklasten berekening waarin rekening wordt gehouden met de rente en aflossing die je moet betalen. Als het relevant en mogelijk is, moeten ook de premie van de te verpanden levensverzekering meegenomen worden, net als het eigenwoningforfait, erfpacht en verplichte stortingen voor te verpanden beleggingen.
  • In de offerte moet de volledige informatie duidelijk weergegeven worden.
  • De hypotheekverstrekker moet de maximale hypotheek berekenen op basis van je leencapaciteit. 
  • Hypotheekverstrekkers moeten zich aan de wettelijke regels houden rondom de aflossingsvrije hypotheek, de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning, de regels over het vroegtijdig aflossen van de hypotheek, het tussentijds veranderen van de voorwaarden, de klachtenregeling en als het gaat om een beleggingshypotheek dan moet hier uitgebreide voorlichting over gegeven worden.

De Gedragscode Hypothecaire Financieringen geldt ook voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie.

Tip! Wil je de volledige Gedragscode hypothecaire financieringen doorlezen? Dat kan op de website van de Nederlandse Vereniging van Banken

Voorkom dat je onnodig te veel betaalt voor je hypotheek!Vergelijk het grootste aanbod actuele hypotheekrentes op Geld.nl en vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl