Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Geen of geringe eigenwoningschuld

Wat betekent dit voor mijn eigenwoningforfait?

Ben je eigenaar van een woning waarvoor je een hypotheek hebt afgesloten, dan krijg je met verschillende belastingregels te maken. Zo mag je de hypotheekrente die je betaalt over je eigenwoningschuld aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Op die manier betaal je over een lager bedrag inkomstenbelasting. Tegelijk moet je eigenwoningforfait betalen. Dit is de belasting die je betaalt omdat de Belastingdienst er vanuit gaat dat je inkomen haalt uit je woning. Je betaalt immers geen huur en er komt vermogen vrij als je de woning verkoopt. Om het aflossen van hypotheken te stimuleren, hoef je geen of minder eigenwoningforfait te betalen als je geen of een geringe eigenwoningschuld hebt. 

Uitleg eigenwoningschuld

De eigenwoningschuld is het deel van de hypotheeklening waarvan de hypotheekrente aftrekbaar is in box 1. In principe vallen alle financieringskosten rondom de koop van de woning en de aankoopsom zelf onder de eigenwoningschuld. Uitzonderingen hierop zijn een eventuele schenking van ouders aan kinderen om een woning te financieren en de overwaarde van een vorige woning.

Als je een vorig huis verkoopt tegen een hoger bedrag dan je hypothecaire lening, dan heb je overwaarde. Gebruik je deze niet voor de aankoop van je nieuwe woning, dan moet je de hoogte van deze waarde aftrekken van je eigenwoningschuld. Over dit bedrag heb je namelijk geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Uitleg eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is de belasting die je elk jaar betaalt omdat een eigen woning als inkomen wordt gezien. De hoogte van het eigenwoningforfait hangt af van de waarde van je woning. Voor het grootste deel van de woningen geldt een tarief van 0,70 procent van de woningwaarde. In principe is het eigenwoningforfait altijd lager dan de hypotheekrenteaftrek. De Belastingdienst verrekent het eigenwoningforfait daarom met de hypotheekrenteaftrek. Zo krijg je minder geld terug vanuit de hypotheekrenteaftrek, maar hoef je het eigenwoningforfait niet apart te betalen.

Tip! Meer informatie over het eigenwoningforfait vind je in het artikel Eigenwoningforfait.

Geringe eigenwoningschuld

Heb je geen of een geringe eigenwoningschuld, dan betaal je bijna geen hypotheekrente meer. De hypotheekrenteaftrek levert je dan ook niet of nauwelijks nog iets op. Dit zou betekenen dat je toch het eigenwoningforfait apart zou moeten betalen. Om het aflossen van de eigenwoningschuld te stimuleren, is echter besloten dat het deel van je eigenwoningforfait dat hoger is dan de hypotheekrente wordt kwijtgescholden. Dit is de zogeheten Wet Hillen.

Voorbeeld: Stel dat je eigenwoningforfait 1.800 euro bedraagt en je hypotheekrente 1.000 euro. Eigenlijk zou je dan nog 800 euro moeten betalen aan eigenwoningforfait. Maar dit hoeft niet, omdat het deel van je eigenwoningforfait dat hoger is dan de hypotheekrente wordt kwijtgescholden. Het eigenwoningforfait in dit voorbeeld bedraagt daarom nog maar 1.000 euro. Is de schuld helemaal afgelost, dan hoef je geen eigenwoningforfait meer te betalen.

Uitzonderingen Wet Hillen

Er gelden op deze regeling twee uitzonderingen:

  • Als je de hypotheekrente vooruit hebt betaalt of achteraf betaalt. Doordat je de rente in een ander jaar betaalt, ligt het eigenwoningforfait in het jaar waarin je niet betaalt hoger dan de hypotheekrente. In dit geval geldt de regeling niet.
  • Als je bij je werkgever een lening hebt afgesloten voor de financiering van je woning. Vaak betaal je dan een lagere rente, waardoor de rente per jaar lager ligt dan het eigenwoningforfait. Je kunt in dit geval echter geen gebruik maken van de regeling.

Tip! Extra aflossen van je hypotheek kent naast de besparing op het eigenwoningforfait veel voordelen. Je maandlasten dalen namelijk na een extra aflossing en bovendien voorkom je een (hoge) restschuld na de hypotheekperiode van 30 jaar. Het is dus verstandig om extra aflossingen te overwegen of je kunt een te dure hypotheek oversluiten naar een goedkopere hypotheekverstrekker.

Voorkom dat je onnodig te veel betaalt voor je hypotheek!Vergelijk het grootste aanbod actuele hypotheekrentes op Geld.nl en vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl