Hypotheek

5 tips geld lenen voor aankoop grond

Waarom eindeloos zoeken naar je droomhuis als je deze ook gewoon zelf kunt bouwen? Daarvoor heb je wel een bouwgrond nodig. En dat kost weer geld, veel geld. De meeste mensen hebben zo’n bedrag niet zomaar liggen. Hoe ga je dan die bouwgrond financieren en hoe houd je die financiering voordelig? Wij hebben vijf tips voor je.

1. Lening bouwgrond kiezen

Voor de financiering van een bouwkavel kies je een hypotheek. Deze is het goedkoopste bij het kopen van grond en bouwen van je woning. De hypotheekrente is lager dan bij een lening en de looptijd duurt langer. Bovendien is de rente aftrekbaar.

Stichtingskosten en plankosten

In het proces van een bouwkavel kopen en het bouwen van je woning worden verschillende soorten kosten gemaakt, namelijk de stichtingskosten en de plankosten. De stichtingskosten zijn de totale kosten voor het bouwen van je woning: de grond, de overdracht en de bouwkosten. Ook aanleg van gas, licht en water, vergunningen en het loon van de architect vallen hieronder. Deze kosten neem je mee in de hypotheek.

De plankosten vallen echter niét onder de hypotheek. Plankosten zijn de kosten die je maakt om tot het punt te komen van de aankoop van de grond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten van bouwtekeningen en het aanvragen van je bouwvergunning. Deze kosten kunnen hoog oplopen. Heb je niet genoeg spaargeld om dit zelf te betalen, dan financier je deze kosten het beste met een persoonlijke lening. Omdat de looptijd en rente vaststaan, weet je wat precies wat je uiteindelijk betaalt.

Bonustip! Lenen voor plankosten? Je wilt dan natuurlijk niet meer betalen dan nodig. Vergelijk daarom je lening uit het grootste aanbod en vind de laagste leenrente. Goedkoop lenen >>

2. Financiering bouwgrond met NHG

Met een Nationale Hypotheek Garantie bespaar je veel door lagere hypotheekrente. De hypotheekverstrekker heeft de garantie dat je hypotheek volledig wordt afbetaald en loopt zo minder risico waardoor deze de hypotheek goedkoper kan aanbieden.

3. Rente bouwgrond lening bepalen

De hypotheekrente staat historisch laag. Maar blijft dit zo? Kies je voor een vaste hypotheekrente, dan blijf je van de huidige lage rentes profteren. Dat betekent niet dat je met een variabele hypotheekrente per se duurder uit bent. Misschien dalen de rentes nog verder. Bepaal dus welke risico’s je bereid bent te nemen en baseer daarop je keuze voor een vaste of variabele hypotheekrente.

4. Lening bouwgrond boetevrij vervroegd aflossen

Niemand wil te veel betalen voor zijn hypotheek. Maar staar je niet blind op de goedkoopste rente en kijk óók naar de voorwaarden. Een goedkope hypotheek met nadelige voorwaarden kan nog steeds duur uitpakken. Kies bijvoorbeeld voor een hypotheek waarbij je boetevrij vervroegd aflost. Met vakantiegeld en bonussen los je de hypotheek extra af, waardoor de looptijd korter is en je minder lang rentekosten betaalt.

5. Alle leningen voor bouwgrond bekijken

Veel mensen die geld lenen voor de aankoop van grond met een hypotheek gaan naar de bank waar ze de rest van hun geldzaken regelen. Lekker makkelijk, maar je bent dan wel dief van je eigen portemonnee. Grote banken vragen hogere rentes voor een hypotheek dan kleinere, online hypotheekverstrekkers. Je hypotheek vergelijken is dus belangrijk om het voordelig te houden.

Voorkom dat je onnodig te veel betaalt voor je hypotheek!Vergelijk het grootste aanbod actuele hypotheekrentes op Geld.nl en vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan. Hypotheekrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten