Hypotheek

Geldigheid hypotheekofferte

Hoelang is een hypotheekofferte geldig?

De hypotheek offerte die je van de hypotheekverstrekker krijgt is een tijdelijk aanbod. De hypotheekofferte en de hypotheekrente die erin genoemd wordt is dus beperkt geldig. Meestal heb je een acceptatietermijn van twee weken. Binnen deze periode moet je dus aangeven of je akkoord gaat met de offerte of niet. Ga je akkoord, dan is de getekende hypotheekofferte meestal nog eens drie maanden geldig. Binnen deze drie maanden, voor de passeerdatum, moet je naar de notaris gaan om de hypotheekakte te tekenen. Doe je dit niet, dan vervalt normaal gesproken de hypotheekofferte.

Let op: De offertedatum en passeerdatum verschillen per hypotheekverstrekker. De offertedatum ligt vaak tussen de tien en zeventien dagen, de passeerdatum ligt meestal tussen de twee en zes maanden.

Geldigheid hypotheekofferte verlengen

Bij de meeste hypotheekverstrekkers heb je de mogelijkheid om de passeerdatum te verlengen. Hierdoor heb je de garantie dat het rentetarief en de voorwaarden uit de offerte langer geldig zijn. De hypotheekofferte verlengen is alleen niet gratis. Je betaalt namelijk een bereidstellingsprovisie, welke ook weer verschilt per aanbieder. De kosten zijn ook nog afhankelijk van hoelang je de offerte wilt verlengen en de hoogte van je hypotheek. De geldigheid hypotheekofferte verlengen kost meestal 0,2 tot 0,5 procent van je totale hypotheekbedrag. 

Tip! Bij sommige aanbieders betaal je alleen bereidstellingsprovisie als de rente in de tussentijd stijgt. Bovendien is bereidstellingsprovisie aftrekbaar, zolang het om de hypotheekofferte van je hoofdverblijf gaat.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken