Contact

Hypotheek 20 of 30 jaar vast?

Hypotheek 20 of 30 jaar vast?

Je hypotheek 20 of 30 jaar vastzetten geeft je lang zekerheid over je maandlasten. Je weet namelijk al die tijd precies hoeveel hypotheekrente je betaalt voor je hypotheek. Het nadeel van een lange rentevaste periode is echter dat je al die tijd niet zomaar iets kunt wijzigen aan je hypotheek. Je betaalt dan namelijk een boeterente voor het openbreken van de rentevaste periode. Past zo’n lange rentevaste periode dus wel bij je? En wat is dan de beste keuze, 20 of 30 jaar? Met deze checklist weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en een goede keuze maakt.

Checklist rente 20 of 30 jaar vast

Of je hypotheekrente 20 of 30 jaar vastzetten voor jou een goede keuze is, hangt af van de volgende zaken:

  1. De actuele hypotheekrente
  2. De hypotheekrente verwachtingen
  3. Je maximale hypotheek
  4. Je financiële situatie
  5. Hoelang je in de woning verwacht te wonen
  6. Het advies van je hypotheekadviseur

1. Kijk naar de huidige rente voor 20 of 30 jaar vast

Als je de actuele hypotheekrentes vergelijkt, zie je dat de hypotheekrente 30 jaar vast altijd hoger is dan de hypotheekrente 20 jaar vast. Hoe langer je namelijk je hypotheekrente vastzet, hoe hoger het tarief is dat de hypotheekverstrekker rekent. Toch zijn de renteverschillen tussen 20 en 30 jaar vast niet altijd even groot. Als het verschil maar heel klein is, kun je vaak beter voor de langste rentevaste periode kiezen. Je hebt dan langer zekerheid over je maandlasten zonder dat je veel meer hypotheekrente betaalt.

2. 20 of 30 jaar rentevast? Houd ook rekening met de hypotheekrenteverwachting

Kijk bij je keuze tussen 20 of 30 jaar vast niet alleen naar wat de hypotheekrentes nu doen. Hoe de hypotheekrentes zich in de toekomst ontwikkelen is net zo belangrijk. Als je verwacht dat de hypotheekrentes de komende jaren (verder) dalen, is een lange rentevaste periode niet verstandig. Je kunt dan namelijk niet profiteren van de lagere hypotheekrentes. Verwacht je dat de hypotheekrente daalt? Kies dan dus voor een kortere rentevaste periode, zoals de rente 1 jaar vast of de rente 5 jaar vast. Daarna kun je dan altijd nog besluiten je hypotheekrente langer vast te zetten tegen de dan lagere hypotheekrentes.

Verwacht je juist dat de hypotheekrentes gaan stijgen? Dan is je hypotheekrente langer vastzetten wel een verstandige keuze. Je profiteert dan 20 of 30 jaar lang van de huidige lagere hypotheekrentes.

3. Invloed hypotheek 20 of 30 jaar vastzetten op je maximale hypotheek

Hoelang je je hypotheekrente vastzet heeft ook invloed op hoeveel je kunt lenen voor je hypotheek. Hypotheekverstrekkers berekenen op basis van je inkomen, vaste lasten en andere leningen die je nog hebt, hoeveel je elke maand kunt betalen voor je hypotheek. Bij een hogere hypotheekrente houd je van dit maandbedrag minder over om af te lossen op je hypotheek. Hierdoor kun je een minder hoog bedrag lenen bij 30 jaar vast dan bij 20 jaar vast. Je betaalt voor 30 jaar vast immers een hogere hypotheekrente dan voor 20 jaar vast. Controleer dus altijd of je met beide rentevaste periodes genoeg kunt lenen om je woning te kopen vóór je een keuze maakt.

4. Hypotheek 20 of 30 jaar en je financiële situatie

Als je je hypotheek 20 jaar vastzet, weet je natuurlijk niet precies hoe de hypotheekrentes er over 20 jaar voor staan. Als de hypotheekrentes in die 20 jaar zijn gestegen, betaal je na die periode ineens meer hypotheekrente en krijg je hogere maandlasten. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over je financiële situatie en toekomstwensen.

Kun je je een stijging in je maandlasten echt niet permitteren? Dan is je hypotheekrente 30 jaar vastzetten de beste keuze. Je weet dan de hele looptijd van je hypotheek precies hoeveel je betaalt.

Maar misschien verwacht je juist wel dat je over 20 jaar meer te besteden hebt. Bijvoorbeeld omdat je kinderen tegen die tijd het huis uit zijn of je in de loop der jaren steeds meer gaat verdienen. Als je dan een rentevaste periode van 20 jaar kiest, betaal je een lagere hypotheekrente en kun je een eventuele stijging in je maandlasten na die 20 jaar waarschijnlijk prima betalen.

5. Hypotheekrente 20 of 30 jaar vastzetten en je woonwensen

Als je gaat verhuizen tijdens je rentevaste periode, mag je bij sommige hypotheekverstrekkers je rentevaste periode niet meenemen. Je betaalt bij je verhuizing dan een boete voor het openbreken van je rentevaste periode. Bedenk dus voor je kiest voor 20 of 30 jaar vast of je ook daadwerkelijk zolang in de woning verwacht te wonen. Wil je misschien toch verhuizen in die periode? Controleer dan goed of je de hypotheek mag meenemen als je verhuist, zodat je geen boeterente betaalt.

6. 20 of 30 jaar rentevast, vraag advies!

Er zijn dus best wat dingen waar je op moet letten bij je keuze tussen 20 of 30 jaar rentevast. Het helpt als je alvast over bovenstaande zaken hebt nagedacht. Vraag daarnaast altijd advies aan je hypotheekadviseur. De adviseur kan je meer vertellen over de hypotheekrenteverwachting voor de toekomst en met welke zaken je rekening moet houden voor jouw persoonlijke situatie. Zo maak je zelf een goede en weloverwogen keuze voor 20 of 30 jaar vast.

20 of 30 jaar vast, wat doet het met je rente?Op Geld.nl vergelijk je het grootste aanbod hypotheekrentes van Nederland. Je kiest hierbij zelf een rentevaste periode, maar die kun je altijd weer wijzigen in je vergelijking. Zo zie je direct wat het effect van 20 of 30 jaar vast op de rentetarieven is. Hypotheekrente vergelijken
;