Hypotheek aanvragen
Een hypotheek aanvragen doe je niet zomaar even. Je gaat een financiële verplichting aan voor dertig jaar. Die keuze wil je wel zorgvuldig maken. Daarnaast doorloop je verschillende stappen tijdens aanvragen van je hypotheek. Gemiddeld duurt het hele proces vier tot acht weken. We leggen je uit welke stappen je doorloopt en waar je op moet letten bij je hypotheekaanvraag. Zo maak je zeker een goede en slimme keuze.
Stappenplan hypotheekaanvraag
Je doorloopt tijdens de aanvraag voor een hypotheek de volgende vijf stappen:
- Oriënteren op je mogelijkheden
- Hypotheekgesprek aanvragen
- Offerte(s) aanvragen en controleren
- Hypotheek definitief aanvragen
- Hypotheekakte inschrijven bij de notaris
1. Online oriënteren vóór aanvraag hypotheek
Er zijn in Nederland veel hypotheekverstrekkers met allemaal verschillende hypotheken. Op Geld.nl vergelijk je de actuele hypotheekrentes en voorwaarden van het grootste aanbod hypotheken. Zo krijg je een goed beeld van je mogelijkheden. Denk hierbij ook alvast na over enkele belangrijke keuzes, zoals welke hypotheekvorm en rentevaste periode je kiest en of je een hypotheek met NHG wilt. Tijdens je hypotheekgesprek (in de volgende fase) komen deze keuzes ook aan bod, maar het helpt zeker als je je hier alvast in hebt verdiept
2. Hypotheekgesprek aanvragen
Een hypotheekaanvraag regel je vrijwel altijd via een adviseur. Een hypotheekadviseur helpt je bij alle belangrijke keuzes die je moet maken en zorgt dat je overal aan gedacht hebt. Denk aan: hoe je je hypotheek betaalt als je plotseling werkloos wordt en welke verzekeringen je eventueel nodig hebt naast je hypotheek. Allemaal belangrijke zaken waarbij de adviseur je een goed advies geeft.
Je vraagt bij een hypotheekadviseur eerst vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan. Hierin bespreek je wat het advies kost en wat de adviseur voor dat bedrag doet. Als je na het kennismakingsgesprek met de adviseur verder gaat, krijg je een uitgebreid hypotheekgesprek. Meer hierover lees je in het artikel ‘Onafhankelijk hypotheekadvies'.
3. Offerte voor je hypotheek aanvragen
Op basis van het hypotheekgesprek bekijkt de adviseur welke hypotheken het beste bij je passen. In overleg met jou zal de adviseur vervolgens één of meerdere offertes aanvragen.
Hiervoor heeft de hypotheekadviseur enkele documenten van je nodig, zoals:
- Loonstrookjes
- Een werkgeversverklaring of intentieverklaring van je werkgever
- Overzichten van je lopende lening(en)
- De koopakte, als je die al hebt
Tip! Kijk voor een compleet overzicht van alle documenten die je nodig hebt tijdens je hypotheekaanvraag naar deze checklist: ‘Welke documenten nodig voor hypotheek?’
Je ontvangt na je aanvraag eerst een renteaanbod van de bank. Hierin staat welke hypotheek de bank je wil verstrekken en tegen welke voorwaarden. Daarnaast krijg je bij het renteaanbod een lijst met documenten die je moet aanleveren als je de hypotheek definitief aanvraagt.
Het renteaanbod is geheel vrijblijvend. Doe je niets, dan verloopt het aanbod na twee weken. Ga je akkoord met het renteaanbod? Onderteken dit dan en stuur het samen met de gevraagde documenten op naar de hypotheekverstrekker. Ook dit regelt je hypotheekadviseur voor je.
4. Hypotheek definitief aanvragen
Als je de definitieve hypotheekofferte ontvangt, moet je deze nog even goed controleren. Kijk of alle gegevens over jezelf, de aangevraagde hypotheek en de woning kloppen. Is alles in orde? Onderteken dan binnen twee weken de definitieve hypotheekofferte.
5. Akte hypothecaire lening inschrijven bij de notaris
Op je definitieve hypotheekofferte staat altijd een passeerdatum. Voor die datum moet je de hypotheek hebben ingeschreven bij de notaris. Dit doe je meestal tegelijk met het ondertekenen van de koopakte. Als je een bestaande woning hebt gekocht, ontvang je op dat moment (of vlak daarna) ook de sleutel van de woning.
Kosten hypotheek aanvragen
Een hypotheek aanvragen kost altijd geld. Je bent al snel een paar duizend euro kwijt. Je betaalt namelijk:
- Advieskosten, gemiddeld 1.000 tot 2.500 euro
- Afsluitkosten, gemiddeld 1.000 euro
- Notariskosten, gemiddeld 800 tot 1.900 euro
Je mag de bovenstaande kosten wel aftrekken van de belasting in het jaar dat je de hypotheek aanvraagt.
Online hypotheek aanvragen zonder adviseur?
Bij sommige hypotheekverstrekkers kun je zelf online een hypotheek aanvragen. Je krijgt hierbij dan geen advies. Dit heet een excecution only hypotheek. Een hypotheek is een complex financieel product. Je moet veel keuzes maken tijdens het aanvraagproces. Die keuzes hebben allemaal invloed op de financiële verplichting die je voor de komende dertig jaar aan gaat. Wij raden je daarom altijd aan je hypotheek via een adviseur af te sluiten. De hypotheekadviseur helpt je de juiste keuzes te maken en zorgt dat je overal aan gedacht hebt. Denk ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal belangrijke dingen waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.