Hypotheek

Hypotheek afsluiten in 6 stappen

Een hypotheek is waarschijnlijk de grootste financiële verbintenis die je in je leven aangaat. Er komt wel wat meer bij kijken dan alleen de laagste hypotheekrente kiezen. Het is dan ook erg belangrijk zeker te weten dat je de juiste keuze maakt. Om je hierbij een handje te helpen hebben we de verschillende stappen in het afsluitproces voor je op een rijtje gezet.

1. Hypotheek afsluiten - Oriënteren

Als eerste moet je op een rijtje zetten wat je kunt, wat je wilt en wat er de komende jaren misschien nog gaat veranderen op financieel gebied. Zet voor jezelf daarom eens alle inkomsten en uitgaven op een rijtje. Op die manier krijg je een goed beeld van waar je geld elke maand naar toe gaat en hoeveel je overhoudt om van te leven.

2. Hypotheek aanvragen – De Hypotheekadviseur

Heb je alles op een rijtje gezet, dan ga je een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een hypotheekadviseur inplannen. In dit gesprek vertel je wat je graag zou willen, hoe je situatie is, wat je belangrijk vindt en hoe je de toekomst ziet.

Het beste neem je enkele documenten mee naar het kennismakingsgesprek, waardoor de adviseur een beter beeld krijgt van je situatie:

 • Recente loonstrook
 • Kopie van je paspoort
 • Eventuele pensioengegevens

De adviseur maakt op basis van deze gegeven een schatting van je maximale hypotheek en de bijbehorende maandlasten. Ook geeft hij een indicatie van de kosten die komen kijken bij het advies en het afsluiten van een hypotheek.

Tip! Plan altijd meer kennismakingsgesprekken bij verschillende hypotheekadviseurs. Je moet er tenslotte een goed gevoel bij hebben.

3. Hypotheek aanvragen – Het advies

Wanneer je een adviseur gevonden hebt die bij jou en je situatie past, is het tijd voor het hypotheekadvies. In dit gesprek wordt duidelijk of je genoeg kunt lenen voor je droomhuis, of je eventueel kunt lenen met NHG, wat je bruto en netto maandlasten worden, wat de looptijd en rentevaste periode wordt, hoe de hypotheek verder in elkaar zit en of er verzekeringen zijn die je wilt afsluiten.

Om tot een goed passend advies te komen heeft de adviseur ook nu weer enkele gegevens van je nodig. Neem daarom mee een:

 • Werkgeversverklaring
 • Intentieverklaring
 • Rekeningafschrift van spaarrekening
 • Opgave van eventuele leningen
 • Opgave DUO studielening

4. Hypotheek afsluiten – De offerte

De hypotheekadviseur vraagt vervolgens een offerte aan bij de aanbieder waar jij je hypotheek wilt afsluiten. In de hypotheekofferte staan onder andere het hypotheekbedrag, het rentepercentage, de kosten, de voorwaarden en het maandbedrag.

Tip! Neem deze offerte goed door en bespreek deze met je adviseur. Het is erg belangrijk dat je precies weet wat er in staat en wat het betekent.

5. Hypotheek afsluiten

Als alles wat in de offerte staat klopt en je gaat hiermee akkoord, dan teken je de offerte. Nadat je dit hebt gedaan gaat de adviseur voor je aan de slag om de hypotheek en eventuele verzekeringen af te sluiten. Hiervoor heeft hij nog een paar documenten van je nodig:

 • Bankafschrift
 • Taxatierapport
 • Verbouwingsspecificatie
 • Paspoort

6. Hypotheek aanvragen - De notaris

Je ontvangt bericht van de notaris wanneer de financiering rond is. Rest voor jou alleen nog maar het tekenen van de transportakte en hypotheekakte en het huis is officieel van jou.

Kosten hypotheek afsluiten

Hoeveel het afsluiten van een hypotheek precies kost is lastig te zeggen. Dit verschilt bij elke aanbieder, maar ga uit van minimaal 1.500 euro voor het hypotheekadvies en nog eens 1.000 euro aan notariskosten. Daarnaast is er nog een prijsverschil wanneer je een eerste huis koopt, een hypotheek oversluit of een nieuwe klant bent. Het is dus aan te raden om meerdere oriënterende kennismakingsgesprekken aan te gaan met verschillende aanbieders. Op die manier kies je de aanbieder die het beste bij je past en een voor jou goede prijs en hypotheekrente.

Voorkom dat je onnodig te veel betaalt voor je hypotheek!Vergelijk het grootste aanbod actuele hypotheekrentes op Geld.nl en vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan. Hypotheekrente vergelijken