Hypotheek

Hypotheek buitenland

Hoe sluit je een hypotheek af voor een huis in het buitenland?

Of het nu gaat om een vakantiewoning of om een woonhuis, een hypotheek afsluiten voor een huis in het buitenland is vrij ingewikkeld. Soms kun je de hypotheek in Nederland afsluiten, maar vaak krijg je te maken met buitenlandse banken voor de hypotheek. In dit artikel lees je hoe je een hypotheek kunt afsluiten voor een huis in het buitenland en waar je rekening mee moet houden.

Hypotheek woonhuishuis buitenland 

Wil je in het buitenland gaan wonen, dan sluit je in de meeste gevallen een hypotheek af in het land waar je gaat wonen. Zeker als het gaat om landen die verder weg liggen, kun je in Nederland niet of nauwelijks aan een goede en voordelige hypotheek komen. Het best kun je een hypotheekadviseur in dat land vragen om je adviseren, want een hypotheek is extra complex als je de regels en/of taal van een land minder goed kent. Zonder goede adviseur loop je dus het risico om een hypotheek af te sluiten die eigenlijk niet goed bij je past.

Buitenland hypotheek - Duitsland en België

Ga je in Duitsland of België wonen, dan kun je wel bij enkele Nederlandse banken een hypotheek afsluiten. Of dit de beste hypotheek is, hangt af van de hypotheekrente en van de voorwaarden van de hypotheek. Omdat slechts enkele banken een hypotheek voor een huis in buitenland willen verstrekken, is het aanbod in Nederland beperkt. In het andere land heb je dan veel meer keuze. De kans dat je een goedkopere hypotheek vindt, is dus groot. Bovendien stellen Nederlandse banken strenge voorwaarden aan een hypotheek voor een woning in het buitenland. Zo moet je inkomen boven een bepaalde grens liggen en moet je bijvoorbeeld een betaalrekening bij dezelfde bank aanhouden.

Hypotheek huis buitenland – Vakantiewoning

Ook voor een vakantiewoning in het buitenland is het aanbod aan Nederlandse hypotheken beperkt. Een vakantiewoning in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en soms ook Italië kun je bij een aantal Nederlandse banken financieren. Deze banken bieden speciale hypotheek recreatiewoning aan voor je vakantiewoning, maar dan moet je wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet je gezamenlijk inkomen boven een bepaalde grens liggen (bijvoorbeeld 5.000 euro), de prijs van de woning moet binnen bepaalde grenzen vallen, en de hypotheek moet binnen 30, 25 of 20 jaar afbetaald worden. Bovendien wil de bank vaak maar tot 80 procent van de aankoopprijs financieren. In dat geval moet je eigen geld in hypotheek stoppen.

Het kan vertrouwd zijn om te kiezen voor een Nederlandse hypotheek, maar soms is het voordeliger om naar een buitenlandse bank te stappen. Banken hanteren namelijk een breder aanbod aan hypotheken als je een woning in hetzelfde land financiert. Tegelijk moet je aan strenge eisen voldoen, omdat je niet in het land zelf woont. Het best kun je samen met een hypotheekadviseur in dat land bekijken wat de mogelijkheden zijn en eventueel daarnaast in Nederland met een hypotheekadviseur kijken naar je mogelijkheden. Zo krijg je een compleet beeld van de mogelijkheden in je specifieke situatie.

Let op: Soms gelden er andere voorwaarden als je de woning wil verhuren op de momenten dat je zelf geen gebruik maakt van de woning. Bedenk dus goed of je dit wilt en geef dit ook aan bij de adviseur en de bank.

Huis in het buitenland - Belasting

Een hypotheek in buitenland regelen is dus een ingewikkelde zaak, waarover je goed advies in moet winnen. Naast het afsluiten van de hypotheek is het ook belangrijk om je te verdiepen in de belastingregels van het land. Ga je er wonen, dan vallen je inkomen, vermogen en hypotheek onder de belastingregels van dat land. Maar koop je een vakantiehuis, dan krijg je met de belastingregels van zowel dat land als de Nederlandse regels te maken.

Een tweede woning valt in Nederland in belasting box 3. Binnen deze box vallen je spaargeld, beleggingen, tweede woning en je schulden. Voor je vakantiehuis geldt dus dat de waarde in box 3 valt, verminderd met de schuld die je nog moet afbetalen aan de woning. Het bedrag dat overblijft tel je op je spaargeld en beleggingen en eventuele andere schulden trek je hier vanaf. Is je vermogen dan hoger dan de heffingsvrije grens? Dan betaal je 1,2 procent vermogensrendementsheffing.

Maar in het land waar de woning staat moet je meestal ook belasting betalen over de woning. Om te voorkomen dat je dubbel belasting betaalt, kun je controleren of Nederland belastingafspraken heeft gemaakt met dit land. Binnen de Europese Unie is dit vaak wel het geval. Deze afspraken houden in dat je maar een keer belasting hoeft te betalen, vaak in het land waar de woning staat. Dit moet je echter wel aangeven bij de Belastingdienst.

Tip! Woon je in België of Duitsland, maar werk je nog in Nederland, dan kun je in sommige gevallen je inkomen onder de Nederlandse belasting laten vallen. Je kunt dan gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek, ook als je een hypotheek in het andere land hebt afgesloten.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten