Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Scheiden en hypotheek

Wat betekent een scheiding voor je hypotheek?

De meeste stellen sluiten een hypotheek af op twee inkomens. Dit betekent wel dat in het geval van een scheiding de hypotheekrente en de aflossing van de hypotheek vaak niet door één iemand alleen kunnen worden gedragen. Jullie huis moet dan waarschijnlijk verkocht worden. Wil één van jullie toch de hypotheek overnemen, dan moet de ander worden uitgekocht. Degene die in het huis blijft wonen zal dan de helft van de overwaarde dan aan de ander moeten betalen.

Scheiden en hypotheek - Huis verkopen

Wil je na een scheiding je huis verkopen? Dan moeten jullie het allebei eens zijn met de verkoop. Levert de verkoop winst op, dan moet deze eerlijk verdeeld worden. Andersom geldt ook dat bij een restschuld jullie allebei voor een gelijk deel aansprakelijk zijn. Hoe de restschuld daarna wordt afgelost bepalen jullie zelf in overleg met de bank.

Tip! Heb je NHG, dan betaalt in veel gevallen Stichting Waarborgfonds Eigen Woning de restschuld.

Hypotheek na scheiding op beider naam

Je kunt er ook voor kiezen om het huis na de scheiding samen aan te houden. Bijvoorbeeld omdat je geen acceptabel bod krijgt of omdat één van de partners er met de kinderen blijft wonen. Het is dan wel belangrijk om goede afspraken te maken over wie de hypotheek blijft betalen en wie verantwoordelijk is voor onderhoudskosten, gemeentelijke belastingen en verzekeringen (bijvoorbeeld de opstalverzekering).

Let op! Degene die vertrekt uit het huis mag na de scheiding nog maximaal twee jaar hypotheekrente aftrekken van de belasting. De hypotheekrente die de partner dan betaalt wordt door de Belastingdienst vaak wel gezien als vorm van alimentatie. Het is dus aan te raden om je even goed te laten informeren door een financieel adviseur! 

Voorkom dat je onnodig te veel betaalt voor je hypotheek!Vergelijk het grootste aanbod actuele hypotheekrentes op Geld.nl en vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl