Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Hypotheek meenemen

Kan ik mijn oude hypotheek meenemen naar nieuw huis?

Je verkoopt je oude woning en verhuist naar een nieuwe. Hoe zit het dan met je oude hypotheek? Je kunt in dit geval twee dingen doen. Je oude hypotheek aflossen en een nieuwe hypotheek afsluiten op je nieuwe woning, of je kunt de hypotheekrente en voorwaarden van de oude hypotheek meenemen naar de nieuwe woning.

Veel mensen kiezen er bij het kopen van een nieuwe woning automatisch voor om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Maar is dat ook verstandig? Je kunt er namelijk ook voor kiezen je oude hypotheek mee te nemen. Dat wil zeggen dat je de rente en voorwaarden van je hypotheek meeneemt. Dit kan alleen als je bij dezelde bank je nieuwe woning financiert als waar je de huidige hypotheek hebt afgesloten. Als het rentetarief en de voorwaarden van je huidige hypotheek niet meer zo gunstig zijn, kan het lonen om een nieuwe hypotheek af te sluiten. In dit artikel lees je hoe dit werkt en hoe je een goede keuze kunt maken.

Bestaande hypotheek meenemen - Waar op letten?

Je hypotheek meenemen wil zeggen dat als je je huis verkoopt, je de rente en voorwaarden van je hypotheek meeneemt naar de nieuwe woning. Dit is vooral verstandig als de hypotheekrente en voorwaarden van de oude hypotheek gunstiger zijn dan wanneer je een nieuwe hypotheek zou afsluiten. Bijvoorbeeld als je een lagere rente betaalt dan de huidige hypotheekrente tarieven.

Kent je huidige hypotheek echter een hoger rentetarief dan de actuele hypotheekrentes? Dan kun je wellicht beter een nieuwe hypotheek afsluiten voor je nieuwe woning. Dit geldt natuurlijk ook wanneer je om een andere reden niet tevreden bent met je huidige hypotheek.

Hypotheek meenemen - De nieuwe hypotheekregels

Sinds 2013 gelden er nieuwe regels rondom de hypotheekrenteaftrek. Sinds dat jaar mag je voor een nieuwe hypotheek alleen nog de rente aftrekken van de belasting als de hypotheek binnen 30 jaar wordt afgelost en je direct begint met aflossen. In de praktijk betekent dit dat bij nieuwe hypotheken alleen nog annuïteitenhypotheken en lineaire hypotheken voor de aftrek in aanmerking komen.

Bestaande hypotheken worden door de overheid gerespecteerd. Wie voor 2013 bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek of een spaarhypotheek heeft afgesloten, kan gewoon gebruik blijven maken van de hypotheekrenteaftrek. Dit geldt ook voor hypotheken die worden meegenomen bij een verhuizing. Zolang je niets verandert aan de hypotheek hebben de nieuwe hypotheekregels dus geen invloed. Ga je echter verhuizen naar een duurder huis dan moet je voor het deel dat je nieuwe woning duurder is dan de huidige hypotheeksom een nieuwe hypotheek afsluiten. 

Ook als je op dit moment een hypotheek hebt die voor meer dan vijftig procent aflossingsvrij is, kan het voorkomen dat je de huidige hypotheek niet zondermeer mag meenemen. Tegenwoordig mag namelijk nog maximaal 50 procent aflossingsvrij worden gefinancierd. Als je de huidige hypotheek wilt meenemen, zul je dus alsnog voor minimaal 50 procent van de woningwaarde een nieuwe hypotheek moeten afsluiten die annuïtair of lineair wordt afgelost. 

Oude hypotheek meenemen - Restschuld

Ga je je huis verkopen en kun je met de opbrengst niet je volledige hypotheekschuld aflossen, bijvoorbeeld omdat je huis in waarde is gedaald, dan heb je een restschuld. Sinds juli 2011 is het mogelijk deze restschuld mee te nemen in een nieuwe hypotheek. Dit wil zeggen dat je bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek de restschuld kunt meefinancieren.

Let op: Banken zijn niet verplicht om je de restschuld mee te laten financieren in een hypotheek. Informeer dus altijd van te voren bij de bank van je keuze of zij deze mogelijkheid bieden. Daarnaast mag je in 2019 nog maar 100 procent van de woningwaarde financieren via de hypotheek. 

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl