Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Hypotheek met Euribor rente

Als je een nieuwe hypotheek afsluit, kun je kiezen uit verschillende rentevormen. Behalve vaste en variabele rentetarieven, kom je soms ook de term 'Euribor hypotheek' tegen. Bij deze rentevorm koppelt de bank de hypotheekrente direct aan de Euribor rente. Daar bovenop hanteert de bank een opslag. In dit artikel lees je hoe een hypotheek op basis van Euribor rente werkt en bij welke bank je deze kunt afsluiten.

Een hypotheek op basis van Euribor?

De Euribor is een Europees rentetarief waartegen ruim vijftig banken binnen de Europese Unie elkaar leningen met een korte termijn (tot maximaal een jaar) verstrekken. Er bestaan eigenlijk acht Euribor tarieven voor leningen, variërend van één week tot twaalf maanden. Deze rentetarieven worden dagelijks opnieuw vastgesteld.

Als je kiest voor een Euribor hypotheek, betaal je in veel gevallen een rente die gelijk is aan de 1-maands Euribor rente met een opslag. Is de 1-maands Euribor 0,2 procent en hanteert de bank een opslag van 2,4 procent, dan betaal je dus 2,6 procent aan hypotheekrente. De opslag die banken rekenen is variabel en kunnen ze dus tussentijds aanpassen.

Het voordeel van een Euribor hypotheek is dat je een relatief lage hypotheekrente betaalt bij een lage stand van de Euribor. Omdat de banken de opslag tussentijds kunnen wijzigen, weet je echter nooit zeker hoe lang je hiervan kunt profiteren. Omdat banken bij een lage Euribor natuurlijk willen voorkomen dat zij te weinig verdienen aan de hypotheek is de kans groot dat zij de opslag verhogen. Dit is in het verleden ook gebeurd.

Waar kun je een hypotheek met Euribor rente afsluiten?

Op dit moment is het nergens meer mogelijk om een dergelijke Euribor hypotheek af te sluiten. Tot een paar jaar geleden boden de grote banken Rabobank, ING en ABN AMRO deze rentevorm nog aan, maar zij zijn hier inmiddels mee gestopt.

Wil je toch een hypotheek afsluiten waarvan de rente meebeweegt met de marktrentes? Dan kun je kiezen voor een variabele hypotheekrente. De variabele hypotheekrentes baseren banken namelijk ook op de Euribor. Echter verplichten banken zich hierbij niet om de rente daadwerkelijk mee te laten bewegen als de Euribor stijgt of daalt. Zo lieten banken de afgelopen jaren de variabele hypotheekrente niet mee dalen met de Euribor rente, omdat ze hoge risicomarges aanhielden. Dit deden banken omdat mensen steeds vaker hun hypotheek niet konden terugbetalen en zij zich tegen dit risico wilden beschermen. Wil je weten bij welke bank je de laagste hypotheekrente betaalt voor een variabele hypotheek? In het hypotheekoverzicht op Geld.nl kun je eenvoudig alle rentetarieven vergelijken.

Tip! In het artikel hypotheekofferte aanvragen lees je waar je overal op moet letten bij het anvragen van een hypotheelofferte.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl