Hypotheek

Hypotheek recreatiewoning

Hoe werkt de hypotheek voor een recreatiewoning?

Wil je een vakantiewoning of recreatiewoning kopen, dan kun je bij verschillende banken een hypotheek afsluiten en betaal je hypotheekrente. De bank controleert wel eerst of je een extra hypotheek kunt betalen. Is dit geen probleem, dan kijkt de bank ook nog naar de recreatiewoning zelf. Deze moet namelijk aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Voorwaarden hypotheek recreatiewoning

De voorwaarden waar de vakantiewoning aan moet voldoen verschillen per bank, maar komen neer op:

  • De woning is van steen of beton en is niet te verplaatsen
  • De woning heeft een minimum executiewaarde van 100.000 euro
  • De woning mag niet permanent bewoond worden
  • De maximale looptijd van de hypotheek mag 25 jaar zijn
  • De woning staat op eigen grond of er is sprake van directe erfpacht
  • De woning is voorzien van een eigen cv, toilet, badkamer en keuken en is aangesloten op gas,- water- en elektriciteitsleidingen.

Tip! Voldoet de recreatiewoning niet aan de voorwaarden en kun je dus geen hypotheek krijgen? Dan financier je de recreatiewoning ook met een persoonlijke lening

Hypotheek recreatiewoning en eigen geld

Vaak moet je wel een deel van je recreatiewoning met eigen geld betalen. Bijvoorbeeld omdat je niet de hele marktwaarde gefinancierd krijgt. Kijk daarom op de websites van verschillende banken tot welke grens zij hypotheken vertrekken. Misschien leen je bij de ene bank wel een groter bedrag dan bij de andere bank. Vraag ook bij meerdere banken een hypotheekofferte aan.

Let op: Wil je de recreatiewoning gaan verhuren, dan moet je dit bij de hypotheekaanvraag aangeven. Vaak moet de woning dan aan aanvullende eisen voldoen. Ook sluit je dan meestal een minder hoge hypotheek af.

Hypotheek vakantiewoning - Buitenland

Wil je een vakantiehuis kopen in het buitenland, dan heb je de keuze uit Nederlandse hypotheekverstrekkers en hypotheekverstrekkers uit het land waar je wilt wonen. Een Nederlandse hypotheek is dan meestal handiger, maar kijk zeker ook in welk land je de laagste hypotheekrente betaalt.

Kies je voor een Nederlandse hypotheekverstrekker, dan zijn de voorwaarden voor huizen in het buitenland meestal strenger dan de voorwaarden voor een Nederlandse recreatiewoning. Het maximale bedrag dat je in de hypotheek mag financieren ligt bijvoorbeeld maximaal op 60 of 80 procent van de marktwaarde. 

Wil je een hypotheek in het andere land afsluiten, dan is het altijd slim om een adviseur in te schakelen die de taal en de regels van dat land goed kent. Zo voorkom je dat je tekent voor een hypotheek met onderdelen die je niet goed begrijpt.

Tip! Het is verstandig om te controleren of het land waar je een woning koopt een belastingverdrag heeft met Nederland. Is dit niet zo, dan loop je het risico dat je in beide landen belasting moet betalen over de woning. Is dit wel zo, dan krijg je in een land vrijstelling van de belasting. 

Recreatiewoning hypotheek - Permanente bewoning

Een derde mogelijkheid is dat je een hypotheek op recreatiewoning wilt waar je permanent in gaat wonen. Dit werkt anders dan een hypotheek afsluiten voor een 'normale' woning, omdat hypotheken voor recreatiewoningen als voorwaarde hebben dat je niet permanent in het huis woont. Je moet dus een reguliere hypotheek afsluiten, maar niet elke bank accepteert een vakantiewoning als woonhuis. Het beste vraag je dus bij meerdere banken na wat de mogelijkheden zijn in jouw specifieke situatie.

Hypotheek op recreatiewoning - Belasting

Een recreatiewoning valt meestal voor de belasting in box 3. Dit is de box waar ook spaargeld, beleggingen en schulden vallen. De belasting in deze box bereken je door de waarde van je spaargeld, beleggingen en de waarde van je recreatiewoning bij elkaar op te tellen. Hier trek je de openstaande hypotheekschuld op de recreatiewoning en eventuele andere schulden van af. Is dit vermogen hoger dan de heffingsvrije grens, dan betaal je vermogensrendementsheffing over dit hogere bedrag. 

Recreatiewoning kopen en hypotheekrenteaftrek

Omdat de recreatiehypotheek in box 3 valt krijg je geen hypotheekrenteaftrek. Dit is namelijk alleen voor het huis waarin je woont. Een recreatiewoning valt dan in box 1 in plaats van in box 3. Woon je wel in je recreatiewoning, dan heb je toestemming nodig van je gemeente om het huis permanent als woonplek op te geven bij de Belastingdienst. De ene gemeente is hier makkelijker in dan de andere gemeente. Krijg je geen akkoord van je gemeente, dan valt je hypotheek in box 3. Gaat je gemeente wel akkoord, dan valt je woning in box 1.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken