Is je bestaande hypotheek verhogen verstandig?
Je gaat je woning verbouwen of verduurzamen, of je wilt graag wat extra financiële ruimte. Je hypotheek verhogen
1. Hypotheek verhogen, wat zijn de voordelen?
Je woning verbouwen of verduurzamen loopt vaak flink in de papieren. Niet iedereen heeft voldoende spaargeld om een ruimere badkamer, zonnepanelen, een mooie uitbouw of een luxe badkamer te financieren. Je betaalt voor je hypotheek een lagere rente dan voor een persoonlijke lening. Je hypotheek verhogen om de verbouwing te betalen is dus vaak een goedkope optie.
Let op! Als je je hypotheek ophoogt en het geld niet in je woning steekt, vervalt je recht op hypotheekrenteaftrek voor het deel van de hypotheek dat je niet voor de woning gebruikt. Check van tevoren dus goed of je hypotheek verhogen de goedkoopste optie is als je het geld wilt gebruiken voor een persoonlijke uitgave.
2. Kan ik mijn hypotheek verhogen?
Je hypotheek ophogen kan niet altijd. Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je kunt je hypotheek verhogen als:
- Je woning meer waard is dan je openstaande hypotheek en dus overwaarde heeft.
- Je hypotheek na verhoging niet hoger is dan 100 procent van de woningwaarde. Als je de waarde na verbouwing kunt aantonen met een taxatierapport mag het 100 procent van die waarde zijn.
- Voor duurzame verbeteringen geldt er een maximum van 106 procent van de woningwaarde.
3. Hypotheek verhogen, hoe werkt dat?
Je hypotheek verhogen kan op twee manieren:
- Je hypotheek onderhands verhogen.
- Een tweede hypotheek afsluiten.
Het onderhands verhogen van je hypotheek is het eenvoudigst én het goedkoopst. Je spreekt met je huidige hypotheekverstrekker een verhoging af zonder tussenkomst van een notaris. Je betaalt dus niet opnieuw hoge notariskosten. Je hypotheek onderhands verhogen kan alleen als je hypotheek door de verhoging niet hoger wordt dan het bedrag waarvoor je destijds de hypotheek inschreef bij de notaris.
Als je een tweede hypotheek afsluit, neem je een deel van de overwaarde van je huis op. Hiervoor sluit je een nieuwe hypotheek af. De geldverstrekker kijkt opnieuw naar je financiële situatie om zeker te weten dat je de hogere maandlasten kunt betalen. Ook moet je voor het afsluiten van een tweede hypotheek opnieuw naar de notaris. Je betaalt hiervoor notariskosten.
Tip! Benieuwd bij welke geldverstrekker je de laagste hypotheekrente betaalt? Ga hypotheken vergelijken op onze onafhankelijke vergelijkingssite en vind direct de voordeligste hypotheekrente.
4. Hypotheek verhogen verstandig of niet?
Je hypotheek verhogen is een verstandige keuze als je wilt profiteren van een lage rente. Kost de verbouwing van je huis minder dan 23.000 euro? Dan is een persoonlijke lening meestal goedkoper, omdat je daarbij een notariskosten betaalt.