Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Hypotheek woonboot

Hoe werkt een woonboothypotheek?

Net als een woning op het vaste land, is het kopen van een woonboot een grote kostenpost. Meestal heb je hier dus een hypotheek voor nodig. Het vinden van een bank die je een woonboothypotheek wil verstrekken is echter nog niet zo gemakkelijk. Simpelweg de hypotheekrente vergelijken en daar de beste bank uit kiezen, werkt dus niet voor een woonboothypotheek.

Waar woonboot hypotheek afsluiten?

De woonboothypotheek, of watervillahypotheek, kan bij weinig banken afgesloten worden. ING biedt deze hypotheek aan en daarnaast enkele lokale vestigingen van Rabobank. Ook bestaan er enkele kleinere partijen die zich specialiseren in scheepshypotheken. Voorheen kon je bij Friesland Bank een speciale hypotheek voor woonboten afsluiten, totdat deze bank werd overgenomen door Rabobank. Maar het kan natuurlijk geen kwaad om bij een aantal hypotheekverstrekkers te vragen naar de mogelijkheden.

Woonboothypotheek - Voorwaarden

In de hypotheek voor woonboot kun je zowel de boot als de ligplaats financieren. De boot en ligplaats moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een hypotheek:

  • De waarde moet hoger zijn dan 25.000 euro
  • De woonboot is goed onderhouden en is geschikt als vaste verblijfplaats. Ook moet de boot verhandelbaar zijn, voor het geval je weer wil verhuizen.
  • De woonboot moet ingeschreven worden in het scheepsregister van het Kadaster. Je legt dan de woonboot vast als je eigendom. De boot krijgt vervolgens een brandmerk.
  • De woonboot is getaxeerd, zodat je een taxatierapport aan de bank kunt geven.
  • Het moet gaan om een legale ligplaats die je eigendom is of waarvoor je een vergunning hebt van een overheid.
  • Soms moet je een deel van de woonboot met eigen geld betalen.

De regels zijn verder ongeveer hetzelfde als voor een reguliere hypotheek, al ligt de hypotheekrente iets hoger. Verder is de maximale hypotheek die je af mag sluiten vanaf 2019, net als bij reguliere hypotheken, nog maar100 procent van de verkoopwaarde. 

Sluit je een lineaire hypotheek af of een annuïteitenhypotheek, dan mag je bovendien gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek in box 1.

Woonboot hypotheek - Alternatief 

Een hypotheek voor woonboten is in sommige gevallen een probleem. Voldoe je niet aan bovenstaande voorwaarden, dan kun je geen hypotheek afsluiten. Het alternatief voor een woonboot hypotheek is je boot financieren met een persoonlijke lening. Dit is een lening bij de bank met een vaste looptijd en elke maand een vaste aflossing. Deze rente ligt wel hoger dan de hypotheekrente. In principe is de rente van deze lening ook aftrekbaar als hypotheekrente, zolang de woonboot een vaste ligplaats heeft.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl