Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Hypotheek zonder vast contract

Kan ik een huis kopen zonder vast contract?

Veel mensen denken dat een hypotheek afsluiten zonder vast contract onmogelijk is. Dat is echter niet waar. Je kunt zonder vast contract bij verschillende hypotheekverstrekkers terecht voor een hypotheek, ook met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hypotheekaanbieders maken hierbij wel onderscheid tussen een hypotheek voor ZZP’ers en een hypotheek voor mensen met een tijdelijk contract. Hoe dit precies werkt, lees je in dit artikel op Geld.nl.

Hypotheek geen vast contract - Intentieverklaring

Wanneer je over een tijdelijk contract beschikt, heeft de hypotheekverstrekker minder zekerheid dat je ook in de toekomst aan je financiële verplichtingen kunt voldoen. Besluit je werkgever je tijdelijke contract niet te verlengen, dan zit je ineens zonder inkomen. Het betalen van je maandelijkse hypotheekrente en aflossing wordt in dat geval een moeilijk verhaal.

Daarom kom je doorgaans alleen voor een hypotheek met tijdelijk contract in aanmerking, wanneer je in het bezit bent van een intentieverklaring van je werkgever. In deze intentieverklaring geeft je werkgever aan dat hij de intentie heeft om je tijdelijke dienstverband in de toekomst om te zetten in een vast contract. Dit geeft de hypotheekverstrekker meer zekerheid dat je in de toekomst aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen.

Hypotheek zonder vast contract - ZZP

Ook ZZP’ers beschikken niet over een vast contract, waardoor zij moeilijker aan een hypotheek kunnen komen. Bovendien kunnen ZZP’ers geen intentieverklaring overleggen, want de werkgever zijn ze immers zelf. Daarom moeten ZZP’ers kunnen aantonen dat ze draagkrachtig genoeg zijn voor een hypotheek. Om dit te bewijzen, dienen ze een overzicht van het inkomen, vermogen en vaste lasten te overleggen.

Doorgaans komen ZZP’ers in aanmerking voor een hypotheek, wanneer ze kunnen aantonen dat ze in de afgelopen drie jaar een stabiele bron van inkomsten hebben gehad. De maximale hypotheek berekenen wordt aan de hand van deze cijfers gedaan. Is het gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar hoger dan het inkomen van het laatste jaar? Dan hanteert de hypotheekverstrekker het laatste jaarinkomen.

Huis kopen zonder vast contract

Een hypotheek krijgen zonder vast contract is, zoals hierboven beschreven, in de meeste gevallen dus wel degelijk mogelijk. Omdat een hypotheek zonder vast contract vaak redelijk complex is, is het echter wel verstandig om je van tevoren goed te laten informeren door een hypotheekadviseur. Meer informatie over het kiezen van de juiste hypotheekadviseur, lees je in het artikel ‘Welke hypotheekadviseur kiezen?’.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl