Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Hypotheekakte

Wat is een hypotheekakte?

Een hypotheekakte is een akte waarin staat dat je een huis als onderpand geeft aan de hypotheekverstrekker, in ruil voor een lening (de hypotheek). In de hypotheekakte staan de verschillende onderdelen van de hypotheekovereenkomst tussen jou en de hypotheekverstrekker en wordt opgesteld door een notaris. De hypotheekakte moet samen met de transportakte worden ingeschreven in de registers van het Kadaster.

Wat staat er in een hypotheekakte?

In een hypotheekakte moeten in elk geval de volgende onderdelen opgenomen worden:

  • De gegevens van de hypotheeknemer
  • Het pand waar het om gaat
  • De hoogte hypotheek 
  • De hypotheekvordering (de manier waarop je de hypotheek afbetaalt)
  • De hypotheekrente 
  • Het verbod op het verbouwen van de woning als dit de waarde van de woning omlaag haalt
  • Overige bepalingen over bijvoorbeeld het verhuren van het pand en op de pandrechten

Hypotheekakte - Kosten

De hypotheekakte wordt opgesteld door een notaris. Vaak is het goedkoper de hypotheekakte tegelijk met je transportakte op te laten stellen. Zo betaal je namelijk maar één keer notariskosten. Samen kosten de hypotheekakte en de transportakte, inclusief notariskosten en kosten voor het inschrijven, tussen de 750 en 1.000 euro. De notarissen goed vergelijken kan flink schelen in de kosten.

Tip! De kosten voor de hypotheekakte zijn aftrekbaar in box 1. Je mag de kosten aftrekken van je belastbaar inkomen, waardoor je over een lager inkomen belasting betaalt. Meer informatie over aftrekbare kosten lees je in het artikel Aftrekbare kosten aankoop woning.

Hypotheekakte opvragen

Elke hypotheekakte staat in de openbare registers van het Kadaster. Je kunt dus de hypotheekakte opvragen van een huis waar je interesse in hebt, net als de transportakte van dat huis. Deze twee aktes geven je meer informatie over de kosten van het huis en dat je misschien wilt kopen. Via de website van het Kadaster vul je een aanvraagformulier in om de hypotheekakte van een bepaald huis in te zien. Deze krijg je daarna via je mail toegestuurd. Het opvragen van een hypotheekakte kost 24,95 euro.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl