Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Hypotheekgever

Wat is een hypotheekgever?

Bij het afsluiten van een hypotheek zijn altijd twee partijen betrokken: de hypotheekhouder en de hypotheekgever. De bank is de hypotheekhouder en jij als koper bent de hypotheekgever. Dit klinkt misschien vreemd, maar je bent de hypotheekgever omdat je je huis als onderpand geeft aan de bank.

Hypotheekgever betekenis

Je bent dus een hypotheekgever als je een hypotheek afsluit bij de bank. Deze lening, de hypotheek, gebruik je om de aankoop van je huis te financieren. Maar als je de hypotheekrente en aflossing niet meer betaalt of niet meer kunt betalen, mag de bank je huis verkopen alsnog het geld terug te krijgen dat jij hebt geleend. Daarom heet de bank officieel de hypotheeknemer.

Tip! Kun je je de hypotheek niet meer betalen? Dan is het slimmer om zélf je huis te verkopen, dan wachten tot de bank dit doet. Meestal levert eigen verkoop namelijk meer geld op dan wanneer de bank je huis gedwongen verkoopt.

Verplichtingen hypotheekgever

Als je hypotheekgever bent, ben je verplicht om je hypotheeklening met rente terug te betalen binnen een afgesproken periode (meestal 30 jaar). Dit doe je door maandelijks een vast bedrag af te lossen. Doe je dit niet, dan loop je het risico je huis kwijt te raken. Het is dus heel belangrijk om goed te vergelijken en een hypotheek te zoeken die écht bij je past.

Dat doe je niet alleen door te vergelijken op laagste hypotheekrente. Kijk vooral ook naar de voorwaarden. Een paar interessante hypotheekverstrekkers gevonden? Dan kun je het beste een hypotheekofferte aanvragen bij verschillende banken. Zo vergelijk je ook het aanbod van deze banken goed met elkaar. Vaak is het slim om een hypotheekadviseur in te schakelen die je helpt met het maken van een goede keuze die past bij je eigen financiën.

Voorkom dat je onnodig te veel betaalt voor je hypotheek!Vergelijk het grootste aanbod actuele hypotheekrentes op Geld.nl en vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl