Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Hypotheekhouder

Wat is een hypotheekhouder?

Sluit je een hypotheek af, dan heb je altijd te maken met twee partijen: De hypotheekhouder en de hypotheekgever. Met hypotheekhouder wordt de bank of hypotheekverstrekker bedoeld. Jij als koper van het huis bent de hypotheekgever. Je leent namelijk geld bij de bank om je huis te financieren en in ruil daarvoor is je huis het onderpand. De woning is dan in principe van jou, maar de hypotheekhouder mag deze wel verkopen als jij je hypotheekrente of aflossing niet meer betaalt. Zo weet de bank zeker dat hij het geleende geld altijd terugkrijgt. De bank heeft de hypotheek (de lening met je huis als onderpand) in beheer en heet daarom dus de hypotheekhouder.

Hypotheekhouder - Afbetalen hypotheek

Wanneer je een hypotheek afsluit maak je met de bank afspraken over de terugbetaling. Zo wordt er afgesproken hoeveel geld je per maand aflost en hoeveel rente je betaalt. Bij de meeste hypotheekhouders mag je elk jaar een extra bedrag aflossen als je dat wilt. Door extra af te lossen verlaag je de hypotheekschuld sneller en betaal je uiteindelijk minder rente en ben je misschien wel eerder klaar met aflossen.

Omdat je door extra aflossingen uiteindelijk minder rente betaalt dan de bank verwacht, werken zij wel een grens. Je mag bijvoorbeeld jaarlijks maximaal 10 procent van de hypotheekschuld extra aflossen. Als je meer aflost, dan betaal je een boete.

Tip! Kun je de hypotheek (tijdelijk) niet meer betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de bank. Misschien lukt het een betalingsregeling te treffen. Lopen je betalingsproblemen zo hoog op dat de woning verkocht moet worden? Dan is het slimmer je woning zelf te verkopen, dan wachten tot de hypotheekhouder overgaat op gedwongen verkoop. Meestal levert gedwongen verkoop namelijk minder geld op, waardoor je met een (grotere) restschuld blijft zitten.

Hypotheekhouder kiezen

Een goede hypotheekhouder kiezen is misschien wel het belangrijke bij het kopen van je huis. Je leent namelijk een groot bedrag, dus je wilt wel een hypotheekhouder met lage hypotheekrente en goede voorwaarden. Vergelijk daarom niet alleen online, maar vraag ook meerdere vrijblijvende offertes op bij verschillende hypotheekhouders.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl