Contact

Hypotheekofferte aanvragen

Hoelang duurt het aanvragen van een hypotheekofferte en waar moet ik op letten?

Een hypotheekofferte aanvragen duurt ongeveer één tot vier weken. In dit artikel legt vergelijkingssite Geld.nl je uit hoe een hypotheekofferte aanvragen werkt en waar je op moet letten.

1. Hoe werkt een hypotheekofferte aanvragen?

Voor je een hypotheekofferte aanvraagt, heb je meestal al een heel traject achter de rug. Je oriënteert je namelijk eerst samen met je hypotheekadviseur op de mogelijkheden. Op basis van het adviesgesprek vraagt de hypotheekadviseur bij meerdere hypotheekverstrekkers een renteaanbod op. Dit worden ook wel offertes genoemd, maar het zijn nog geen definitieve hypotheekoffertes. Pas als je uit de ontvangen aanbiedingen één hypotheek kiest om aan te vragen, krijg je te maken met een definitieve hypotheekofferte.

Om die hypotheekofferte aan te vragen, moet je het renteaanbod ondertekenen en enkele documenten aanleveren. In het artikel Welke documenten nodig voor hypotheek? lees je wat je hiervoor nodig hebt. De hypotheekadviseur beoordeelt je gegevens. Als alles in orde is, krijg je de definitieve offerte.

2. Hoelang duurt de goedkeuring van de hypotheekofferte?

Afhankelijk van je situatie heeft de bank één tot vier weken nodig om je documenten te beoordelen. Hoe ingewikkelder je situatie, hoe langer het duurt. Als je zelfstandig ondernemer bent, duurt de beoordeling bijvoorbeeld langer dan wanneer je een vast contract hebt bij een werkgever.

Als de hypotheekverstrekker je aanvraag goedkeurt, ontvang je de definitieve hypotheekofferte.

3. Waarop moet ik letten bij de definitieve offerte hypotheek?

De definitieve offerte voor een hypotheek is een flink document. Hier staan namelijk alle voorwaarden in voor de hypotheek, de gegevens van jou en eventueel je partner en van de woning die je koopt. Hoe de hypotheekofferte er precies uitziet, verschilt per hypotheekverstrekker. Op de website van de Belastingdienst vind je een voorbeeld hypotheekofferte, zodat je alvast een beeld hebt van wat je kunt verwachten.

Schrik vooral niet van het document. Je hypotheekadviseur neemt samen met je de hypotheekofferte door en legt je alles uit wat je niet begrijpt.

Gegevens in hypotheekofferte controleren

Controleer in elk geval of alle informatie in de hypotheekofferte klopt, zoals:

  • De persoonsgegevens van jou en eventueel je partner
  • De hypotheeksom (het bedrag dat je leent)
  • De hypotheekvorm
  • De rentevaste periode
  • De looptijd van de hypotheek (meestal 30 jaar
  • De NHG-clausule, als je gekozen hebt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  • De afgesproken hypotheekrente
  • Je maandlasten
  • Eventuele verzekeringen die je bij de hypotheek afsluit
  • Het adres van de woning die je koopt
  • De datum van de overdracht van de woning

Belangrijkste voorwaarden in offerte hypotheek

Verder zijn er nog enkele voorwaarden die je goed moet controleren in de hypotheekofferte, namelijk:

  • Hoelang de hypotheekofferte geldig is
  • Hoeveel je elk jaar boetevrij mag aflossen op je hypotheek
  • Of je de hypotheek mag meenemen als je verhuist

Als je alles hebt doorgenomen en akkoord bent, onderteken je de hypotheekofferte. Dit moet je meestal binnen twee weken doen. Daarna is de definitieve hypotheekofferte vaak drie tot vier maanden geldig. Vóór die tijd moet de sleuteloverdracht en het inschrijven van de hypotheek- en koopakte bij de notaris plaatsvinden.

4. Wat zijn de kosten voor een hypotheekofferte?

Voor de hypotheekofferte betaal je niets. Bij het hele traject van een hypotheek aanvragen komen echter wel andere kosten kijken, zoals:

  • Kosten voor de hypotheekadviseur
  • Taxatiekosten
  • Afsluitkosten, die betaal je aan de hypotheekverstrekker
  • Borgtochtprovisie, als je een hypotheek met NHG afsluit
  • Notariskosten om de hypotheekakte en koopakte officieel te laten inschrijven

Daarnaast betaal je kosten als je de offerte verlengt of annuleert. Wanneer het niet lukt om binnen de geldigheidstermijn van de offerte de sleuteloverdracht te regelen, kun je de hypotheekofferte verlengen. Hiervoor betaal je een bereidstellingsprovisie. Als je de hypotheekofferte annuleert en de hypotheek dus niet afsluit, betaal je vaak annuleringskosten. Meer hierover lees je in het artikel Geldigheid hypotheekofferte.

Overigens mag je bijna al deze kosten aftrekken van de belasting in het jaar dat je de hypotheek afsluit. Alleen annuleringskosten zijn niet aftrekbaar.

Hypotheekofferte aanvragen? Vergelijk eerst je mogelijkheden!Op Geld.nl vergelijk je de actuele hypotheekrentes van het grootse aanbod hypotheken. Zo zie je direct de beste hypotheek met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie. Vraag een offerte aan via onze site en wij brengen je gratis en vrijblijvend in contact met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Hypotheekrente vergelijken
;