Hypotheek

Hypotheekrecht

Hoe werkt het hypotheekrecht?

Het recht op hypotheek betekent dat, als je je hypotheekrente of aflossing niet meer betaalt, de hypotheekverstrekker je huis of bedrijfspand mag verkopen. Hiervoor hoeft hij niet eerst naar de rechter te stappen. De gedwongen verkoop kan dan openbaar (veiling/executie) of niet openbaar (onderhands) plaatsvinden.

Let op: Je hypotheekverstrekker gaat niet meteen over tot een executieverkoop wanneer je de hypotheeklasten niet meer kunt dragen. Je krijgt dan eerst een betalingsherinnering en aanmaning. Hoe dit precies in zijn werk gaat, lees je in het artikel ‘Hypotheek niet meer kunnen betalen’.

Voorrang bij hypotheekrecht

Hypotheekrecht zorgt ervoor dat hypotheekverstrekker voorrang heeft bij het opeisen van de schuld. De hypotheekverstrekker mag na een gedwongen verkoop niet alleen de koopsom van de woning met voorrang opeisen, maar ook eventuele achterstallige hypotheekrente, boetes en overige kosten (bijvoorbeeld veilingkosten).

Voordat de gedwongen verkoop van je woning plaatsvindt, geeft de hypotheekverstrekker aan een notaris door op hoeveel geld hij recht heeft. De notaris zorgt daarna voor de verdeling van de opbrengst. Bij deze verdeling heeft de hypotheekverstrekker dus voorrang op andere schuldeisers.

Hypotheekrecht vastleggen

Om het hypotheekrecht officieel vast te leggen, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • Het hypotheekrecht moet in een akte door de notaris worden vastgelegd.
  • Deze akte moet worden ingeschreven in de registers van het Kadaster, zodat andere financiers weten dat er hypotheekrecht zit op je huis.
Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl