Contact

Verloop hypotheekrente historie

De hypotheekrente was nog nooit zo laag als in 2020. Als je kijkt naar het historisch verloop van de hypotheekrente valt op dat de rentes voornamelijk zijn gedaald. Daarnaast waren hypotheekrentes van 10 procent of hoger vroeger heel normaal. Nu betaal je voor een hypotheek nog minder dan 2 procent hypotheekrente.

Hypotheekrente historie afgelopen 30 jaar

Aan het begin van de jaren negentig waren de hypotheekrentes nog erg hoog. Hypotheekrentes van 10 of 11 procent waren geen uitzondering. Dit komt vooral doordat de kapitaalmarktrentes toen ook hoog waren.

Kapitaalmarktrentes zijn tarieven waartegen banken zelf geld lenen bij elkaar, bij beleggers en bij de Europese Centrale Bank. Op die rentes baseren banken hun hypotheekrentes. Als de kapitaalmarktrentes hoog zijn, zijn de hypotheekrentes dus ook vaak hoog.

Dat de kapitaalmarktrentes 30 jaar geleden zo hoog waren, komt doordat er veel politieke en economische onzekerheid was. De Berlijnse Muur viel in 1989 en de voormalige Oostbloklanden moesten economisch heropgebouwd opgebouwd.

Na 1990 begonnen de hypotheekrentes weer te dalen. Tot aan 1999 – 2000. Toen stegen de hypotheekrentes opnieuw, omdat er veel onzekerheid was op de beurzen. In 2000 barste de Dot-com Bubbel, waardoor de aandelen van internetbedrijven ineens flink in waarde daalden.

In de periode van 2001 tot en met 2005 daalden de hypotheekrentes weer verder. In 2005 was de gemiddelde hypotheekrente ongeveer 4 procent. In de jaren daarna stegen de rentetarieven echter weer. De hypotheekrente steeg door tot aan de financiële crisis in 2008 en 2009.

Hypotheekrente verloop laatste 10 jaar

De afgelopen tien jaar (sinds 2010) zijn de hypotheekrentes eigenlijk vooral gedaald, zoals je ziet in de onderstaande grafiek. Dit komt vooral doordat de Europese Centrale Bank (ECB) na de financiële crisis van 2008 de ECB-rente in een aantal stappen heeft verlaagd. Daarnaast kondigde de ECB diverse stimuleringsmaatregelen aan. De kapitaalmarktrentes gingen hierdoor omlaag en dus daalden de hypotheekrentes mee.

Historie hypotheekrente

Hypotheekrente verloop 2018, 2019 en 2020

Tot slot duiken we nog wat dieper in het hypotheekrente verloop van de afgelopen drie jaar. Hierbij kijken we naar de cijfers die wij zelf bijhouden over de actuele hypotheekrentes voor verschillende rentevaste periodes.

Ontwikkeling hypotheekrente

Hypotheekrente verloop 2018

De Europese Centrale Bank overwoog in 2018 om te stoppen met de stimuleringsmaatregelen. Daardoor zijn er onrustige schommelingen in de hypotheekrentes te zien in de eerste helft van 2018. Uiteindelijk werd in de tweede helft van 2018 duidelijk dat de ECB doorging met haar steunbeleid. De hypotheekrentes stabiliseerden.

Hypotheekrente verloop 2019

In de tweede helft van 2019 daalden de hypotheekrentes ineens weer scherp. Dit kwam doordat de Europese Centrale Bank extra stimuleringsmaatregelen aankondigde en de kapitaalmarktrentes vervolgens daalden.

Hypotheekrente verloop 2020

Vanaf november 2019 krijgt de wereld te maken met de Corona-uitbraak die zich steeds verder uitbreidt tot een wereldwijde pandemie. Dit zorgt voor veel onrust en stijgende kapitaalmarktrentes. Hierdoor stijgen de hypotheekrentes in eerste instantie ook. Als reactie hierop willen veel mensen een hypotheek afsluiten of hun bestaande hypotheek oversluiten. Ze hopen zo nog snel te profiteren van lage hypotheekrentes voordat de tarieven nog verder gaan stijgen.

Door de toenemende vraag naar hypotheken, daalden de hypotheekrentes weer een beetje. In juni en juli bleven de hypotheekrentes even stabiel, maar in augustus zijn ze weer verder gedaald.

Hypotheekrente 20 jaar vast historie

De hypotheekrente 20 jaar vast is de meest gekozen rentevaste periode. We gaan daarom nog even specifiek in op het hypotheekrente verloop van deze rentevaste periode. Eigenlijk verloopt die hypotheekrente niet veel anders dan die van andere rentevaste periodes. Opvallend is wel dat de hypotheekrente voor 30 jaar vast en voor 20 jaar sinds eind 2019 dichter bij elkaar zijn gekomen. Dit komt vooral doordat de hypotheekrente 30 jaar vast en de kapitaalmarktrentes voor die periode wat scherper zijn gedaald. De hypotheekrente 10 jaar vast en de hypotheekrente 5 jaar vast zijn overigens ook dichter bij elkaar komen te liggen.

Variabele hypotheekrente historie

Een variabele hypotheekrente is een hypotheekrente die meebeweegt met de marktrentes. Toch is de variabele hypotheekrente de laatste jaren opvallend gelijk gebleven. Dit komt doordat banken voor de variabele hypotheekrente specifiek naar de ECB-rente kijken en die staat al sinds 2016 op 0 procent. Hierdoor passen banken ook nauwelijks hun variabele hypotheekrentes aan.

Wat doen de hypotheekrentes? Vergelijk de actuele rentes!Op Geld.nl vergelijk je eenvoudig de actuele hypotheekrentes van het grootse aanbod hypotheken. Zo zie je direct wat de huidige hypotheekrentes doen en welke hypotheek het voordeligst is voor jouw situatie. Hypotheekrente vergelijken

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis.

Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in hypotheken en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je hypotheek. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.

Tevreden over ons? Stem nu en maak kans op mooie prijzen!
;