Hypotheek

Hypotheekrente vastzetten

Wanneer hypotheekrente vastzetten en hoelang?

Wil je zekerheid, dan is de hypotheekrente vastzetten de beste optie. Je betaalt dan wel een iets hogere rente, maar weet wel waar je de komende tijd aan toe bent. Vooral wanneer de hypotheekrentes erg laag zijn is dit een interessante optie. Je profiteert dan namelijk voor langere periode van deze lage hypotheekrente.

Rente vastzetten – Voordelen

Vastzetten van de hypotheekrente heeft een paar voordelen:

  • Zekerheid: Het vastzetten van je hypotheekrente geeft zekerheid. Je weet namelijk precies hoe hoog je hypotheeklasten zijn tijdens je rentevaste periode.
  • Rentestijging: Bij vastzetten van je hypotheek kies je dus voor een vaste rente voor een bepaalde periode. Stijgt de rente tijdens deze periode, dan heb jij daar geen last van.

Hypotheekrente vastzetten – Nadelen

Maar je hypotheekrente vastzetten heeft ook nadelen:

  • Rentedaling: Daalt de hypotheekrente in deze periode dan profiteer je hier helaas niet van. Je maandlasten dalen niet, maar blijven gelijk.
  • Rentevaste periode: Hypotheekrente vastzetten heeft als nadeel dat hoe langer de rentevaste periode wordt, hoe hoger de rente is die je betaalt.

Hoelang hypotheekrente vastzetten?

Hoelang hypotheekrente vastzetten voor jou verstandig is, hangt af van een aantal punten: je hypotheeksom, de hypotheekrente verwachting en hoelang je verwacht in je huis te blijven wonen:

Hypotheeksom

Is je hypotheek vrij hoog ten opzichte van je inkomen? Dan is kort vastzetten meestal niet altijd verstandig. Je kunt beter kiezen voor lang vastzetten hypotheekrente, omdat schommelingen in de rente grote gevolgen kan hebben voor je financiële situatie na afloop van je korte rentevaste periode.

Renteverwachting

Een lange(re) rentevaste periode is slim als je denkt dat de hypotheekrente voor een lange periode blijft stijgen. Je hebt dan de komende jaren geen last van rentestijgingen. Denk je dat de rente over een paar jaar weer daalt? Dan is een korte rentevaste periode verstandiger.

Woonhorizon

Hoelang verwacht je in je huis te blijven wonen? Als je denkt maar een paar jaar in je huis te blijven wonen is je hypotheekrente vastzetten voor een lange periode niet slim. Je mag bij een verhuizing vaak wel je hypotheek meenemen, maar veel mensen kiezen bij een nieuw huis vaak toch voor een nieuwe hypotheek.

Direct weten wat de laagste hypotheekrente is bij de rentevaste periode van je keuze? Maak dan hier een vergelijking:

Wanneer variabele rente?

Een variabele hypotheekrente is gekoppeld aan de marktrentes. Dit betekent dat de hypotheekrente continu stijgt of daalt. Je weet van tevoren niet hoeveel je uiteindelijk kwijt bent. Meestal is een variabele rente op het moment van afsluiten iets lager dan een vaste rente. Maar tegenwoordig hoeft dit helemaal niet meer zo te zijn. Een vaste rente voor 5 of 10 jaar is op dit moment zelfs vaak lager dan de variabele rente.

Voorkom dat je onnodig te veel betaalt voor je hypotheek!Vergelijk het grootste aanbod actuele hypotheekrentes op Geld.nl en vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan. Hypotheekrente vergelijken