Contact

Hypotheekrente vastzetten

Hoelang hypotheekrente vastzetten, wat is verstandig?

Je hypotheekrente vastzetten geeft je zekerheid over je maandlasten. Tijdens de periode dat je hypotheekrente vaststaat, weet je precies hoeveel je elke maand betaalt voor je hypotheek. Maar hoe langer je je hypotheekrente vastzet, hoe hoger het rentetarief dat je betaalt. Dus wat is verstandig: je rente kort of lang vastzetten? De onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl geeft je in dit artikel zes handige tips, zodat jij de beste keuze maakt.

1. Hoelang rente vastzetten bij mijn financiële situatie?

Het allerbelangrijkste is dat je een keuze maakt die past bij je financiële situatie. Houd je bijvoorbeeld aan het einde van de maand weinig geld over en kun je een onverwachte stijging van je hypotheekrente niet zomaar betalen? Zet je hypotheek dan zolang mogelijk vast. Je hypotheekrente 30 jaar vastzetten is dan de beste keuze.

Heb je genoeg financiële ruimte om een stijging in je maandlasten op te vangen als de hypotheekrente na je rentevaste periode ineens hoger is? Dan kun je ook voor een kortere periode van 5, 10 of 20 jaar vast kiezen. Voordeel van een kortere rentevaste periode is dat je een lager percentage hypotheekrente betaalt.

2. Hoeveel jaar hypotheekrente vastzetten met mijn toekomstplannen?

Zolang je hypotheekrente vaststaat, kun je niet zomaar iets wijzigen aan je hypotheek. Als je tijdens die periode verhuist of overstapt naar een andere hypotheekverstrekker, betaal je een boete voor het openbreken van je rentevaste periode.

Verwacht je dus maar kort in de woning te wonen of dat je nog iets wijzigt aan je hypotheek? Dan kun je je hypotheekrente het beste kort vastzetten.

Heb je geen verhuisplannen of wensen om nog iets te wijzigen aan je hypotheek? Dan is je hypotheek lang vastzetten een prima keuze. Je hebt dan immers voor een lange periode zekerheid over je maandlasten.

3. Hypotheekrente kort of lang vastzetten en hoogte rente?

Hoe langer je je hypotheekrente vastzet, hoe hoger de rente die je betaalt. De laagste hypotheekrente is dus de hypotheekrente 1 jaar vast. Toch hoeft dat niet de voordeligste keuze te zijn voor jouw hypotheek. Als de hypotheekrentes na je rentevaste periode zijn gestegen, stijgen ook de maandlasten van je hypotheek. Kijk dus ook goed naar de hypotheekrente verwachting.

Verwacht je dat de hypotheekrentes stijgen? Dan kun je nu beter je hypotheek langer vastzetten, zodat je de komende jaren geen last hebt van de hogere hypotheekrentetarieven. Denk je echter dat de hypotheekrentes dalen? Dan is je hypotheek kort vastzetten verstandig. Na je rentevaste periode kun je je hypotheekrente opnieuw vastzetten tegen een lager hypotheekrentetarief.

4. Rente hypotheek vastzetten heeft ook invloed op je maximale hypotheek

Hypotheekverstrekkers willen dat je je hypotheek kunt betalen zonder dat je in de financiële problemen komt. Daarom bepalen ze hoeveel je maximaal verantwoord kunt lenen. De hypotheekverstrekker berekent op basis van je inkomen en vaste lasten hoeveel je elke maand kunt betalen voor je hypotheek. Bij een hoge hypotheekrente houd je van dat bedrag minder over om af te lossen op je hypotheek. Hierdoor is je maximale hypotheek lager bij een hoge hypotheekrente.

Zet je je hypotheekrente kort vast (tot 10 jaar)? Dan moet de hypotheekverstrekker je maximale hypotheek berekenen met de toetsrente van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die is op dit moment 5 procent. Zet je je hypotheekrente 10 jaar of langer vast? Dan mag de hypotheekverstrekker rekenen met de hypotheekrente die je daadwerkelijk gaat betalen. Als de hypotheekrentes op dit moment veel lager zijn dan 5 procent, kun je dus veel meer lenen als je je hypotheekrente 10 jaar of langer vastzet.

5. Hypotheekrente vastzetten of niet?

We hebben het tot nu toe steeds gehad over hoelang je je hypotheekrente moet vastzetten. Je kan ook voor een variabele hypotheekrente kiezen. Je hypotheekrente kan dan elke maand wijzigen, maar dat betekent ook dat je op elk gewenst moment alsnog kunt beslissen om je hypotheek vast te zetten. Dit is verstandig als je verwacht dat de hypotheekrentes binnenkort (verder) dalen. Je kunt je hypotheek dan direct vastzetten, zodra de hypotheekrentes omlaag gaan.

6. Advies inwinnen over hypotheekrente vastzetten

Zoals je ziet, komt er best veel kijken bij de keuze voor hoelang je je hypotheekrente vastzet. Denk hier alvast zelf over na, maar vraag zeker ook advies aan je hypotheekadviseur. De adviseur kan je meer vertellen over de hypotheekrenteverwachting voor de toekomst en met welke zaken je rekening moet houden voor jouw persoonlijke situatie.

Hypotheekrente vastzetten, wat doet het met je rente?Op Geld.nl vergelijk je de actuele hypotheekrentes van het grootse aanbod hypotheken. Je kiest hierbij zelf hoelang je de hypotheekrente vastzet. Je kunt dat ook eenvoudig wijzigen bij je vergelijking. Zo zie je direct wat lang of kort vastzetten betekent voor je hypotheekrente. Hypotheekrente vergelijken
;