Contact

Verwachting hypotheekrente 2024

Verwachting hypotheekrente 2024

De hypotheekrentes bleven in 2023 op een hoog niveau. Wel hebben ze inmiddels weer een voorzichtige daling ingezet. Zet die daling van de hypotheekrentes door in 2024? Of gaan de hypotheekrentes toch weer stijgen? In dit artikel lees je onze hypotheekrente verwachting voor 2024.

Verwachting hypotheekrentes met rentevaste periodes

Het verloop van hypotheekrentes met langere rentevaste periodes is nu vrij lastig te voorspellen. Dit komt doordat deze tarieven gebaseerd zijn op de kapitaalmarktrentes. Deze rentes reageren sterk op economische en politieke ontwikkelingen.

Het ziet ernaar uit dat de inflatie laag blijft en dat beleggers weer bereid zijn om tegen lagere rentes hun geld uit te lenen op de kapitaalmarkten. Hierdoor dalen uiteindelijk ook de hypotheekrentes. 

De ECB heeft al gewaarschuwd voor een tijdelijke stijging van de inflatie in de eerste maanden van 2024. Dit kan de hypotheekrentes tijdelijk laten stijgen. Per saldo verwachten we dat de hypotheekrentes in 2024 licht dalen.

Verwachting variabele hypotheekrente 2024

Voor de variabele hypotheekrente is het gemakkelijker om een voorspelling te doen. Hypotheekverstrekkers baseren de variabele hypotheekrente namelijk op 1- of 3-maands Euribor rente en tellen daar een opslag bij op. Deze Euribor tarieven bewegen altijd sterk mee met de rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB).

Omdat de inflatie sterk is afgenomen en de ECB is gestopt met het verhogen van de rente, is de variabele hypotheekrente gestabiliseerd. De verwachting is dat de ECB eind 2024 haar rentes verlaagt. Dan pas gaan ook de variabele hypotheekrentes omlaag.


Wat doen de hypotheekrentes? Vergelijk de actuele rentes!Op Geld.nl vergelijk je eenvoudig de actuele hypotheekrentes van het grootse aanbod hypotheken. Zo zie je direct wat de huidige hypotheekrentes doen en welke hypotheek het voordeligst is voor jouw situatie. Hypotheekrente vergelijken
;