Contact

Verwachting hypotheekrente 2023

Verwachting hypotheekrente 2023

De hypotheekrentes zijn in 2022 fors gestegen en hebben inmiddels weer een voorzichtige daling ingezet. Zet die daling van de hypotheekrentes door in 2023? Of gaan de hypotheekrentes toch weer stijgen? In dit artikel lees je onze hypotheekrente verwachting voor 2023.

Verwachting hypotheekrentes met rentevaste periodes

Het verloop van hypotheekrentes met langere rentevaste periodes is nu vrij lastig te voorspellen. Dit komt doordat deze tarieven gebaseerd zijn op de kapitaalmarktrentes. Deze rentes reageren sterk op economische en politieke ontwikkelingen.

Als de inflatie verder daalt, zijn beleggers weer bereid om tegen lagere rentes hun geld uit te lenen op de kapitaalmarkten. Hierdoor dalen uiteindelijk ook de hypotheekrentes. Als de energieplafonds binnen de Europese Unie doorgezet worden en goed werken, zal de inflatie in 2023 verder afnemen. Wij verwachten daarom dat de marktrentes in de eerste maanden van 2023 nog verder dalen en de hypotheekrentes ook nog een aantal maanden blijven dalen.

Aan de andere kant is er nog steeds veel economische onzekerheid door de oorlog in Oekraïne en vrezen veel economen voor een recessie. Dat kan er juist voor zorgen dat de hypotheekrentes stijgen, omdat beleggers dan hogere rentes willen om de onzekerheid te compenseren.

Daarnaast krijgen veel huishoudens het door de aanhoudende inflatie en hoge energiekosten steeds moeilijker om rond te komen. Hypotheekverstrekkers verwerken in hun hypotheekrentes ook een risico-opslag voor het risico dat klanten hun hypotheken niet meer kunnen betalen. Als hypotheekverstrekkers het risico op betalingsproblemen groter inschatten, zullen zij de risico-opslagen verhogen, waardoor de hypotheekrentes dus ook stijgen.

Verwachting variabele hypotheekrente 2023

Voor de variabele hypotheekrente is het gemakkelijker om een voorspelling te doen. Hypotheekverstrekkers baseren de variabele hypotheekrente namelijk op 1- of 3-maands Euribor rente en tellen daar een opslag bij op. Deze Euribor tarieven bewegen altijd sterk mee met de rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB).

Omdat de inflatie nog steeds hoog is en de ECB deze probeert te bestrijden door haar rentes te verhogen, zal de variabele hypotheekrente de komende maanden ook verder omhoog gaan. Hoelang dat doorzet, hangt dus vooral af van hoe snel de inflatie in 2023 daalt.


Wat doen de hypotheekrentes? Vergelijk de actuele rentes!Op Geld.nl vergelijk je eenvoudig de actuele hypotheekrentes van het grootse aanbod hypotheken. Zo zie je direct wat de huidige hypotheekrentes doen en welke hypotheek het voordeligst is voor jouw situatie. Hypotheekrente vergelijken

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis.

Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in hypotheken en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je hypotheek. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.

;