Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Hypotheekrenteaftrek bestaande hypotheken

Welke gevolgen heeft de beperking hypotheekrenteaftrek voor bestaande hypotheken?

De hypotheekrenteaftrek wordt vanaf 2014 beperkt. Heb jij een hypotheek? Dan heeft dit gevolgen voor jou. De beperking van de hypotheekrenteaftrek geldt namelijk ook voor lopende hypotheken.

Hypotheekrenteaftrek lopende hypotheken

Over je hypotheek betaal je rente. De rente die je in een jaar betaalt, mag je aftrekken van je belastbaar inkomen van datzelfde jaar. Dat scheelt veel op je maandelijkse lasten. De hypotheekrente trek je af van de top van je inkomen. Zo profiteer je maximaal van de regeling, zeker als je inkomen in de hoogste belastingschijf valt.

Voorbeeld: Gezin A en gezin B betalen beiden 10.000 euro hypotheekrente per jaar. Dan hoeven beide gezinnen over 10.000 euro van hun loon geen belasting te betalen. Gezin A valt in belastingschijf 3 en zou dus zonder de regeling 42 procent belasting moeten betalen over die 10.000 euro. Dat is 4.200 euro. Het inkomen van gezin B is hoger en valt in belastingschijf 4. Dit gezin zou 52 procent belasting betalen over die 10.000 euro, ofwel 5.200 euro. Voor gezin B scheelt deze regeling dus veel meer.

Beperking hypotheekrenteaftrek vierde belastingschijf

Vanaf 2014 wordt de hypotheekrenteaftrek beperkt. Je mag je hypotheekrente nog steeds van je belastbaar inkomen aftrekken, maar niet meer tegen 52 procent. Stapsgewijs wordt het belastingtarief verlaagd van de 52 procent van de vierde schijf naar 38 procent.

Stapsgewijze beperking hypotheekrenteaftrek

Elk jaar vanaf 2014 verlaagt het belastingtarief waartegen de hypotheekrente maximaal mag worden afgetrokken met een half procent. In 2013 verandert er nog niks en mag je je hypotheekrenteaftrek nog tegen 52 procent aftrekken. In 2014 vindt er een correctie plaats naar 51,5 procent. In 2015 verschuift dit naar 50 procent. Na 28 jaar is de 38 procent bereikt.

In de tussentijd stijgen de kosten van je hypotheek dus geleidelijk. Gezin B uit het voorbeeld heeft nu nog een voordeel van 5.200 euro. In 2014 is dit nog maar 5.150. Dit gezin betaalt dus in 2014 50 euro belasting meer in 2014. Zo verschuift het tarief elk jaar.

Val je met jouw inkomen in de derde belastingschijf (42 procent ) dan raakt de beperking van de hypotheekrenteaftrek jouw pas vanaf 2035. Pas dan zakt het maximale tarief om de hypotheekrente af te trekken onder het tarief waartegen je de rente nu aftrekt.

Verhuizen met een bestaande hypotheek

Naast de beperking van de hypotheekrenteaftrek besloten VVD en PvdA nog een aantal nieuwe hypotheekregels door te voeren. Deze maatregelen zijn vooral belangrijk als je gaat verhuizen of je hypotheek wil verhogen.

Het afschaffen van de aflossingvrije hypotheek gaat niet door, maar zal door het verplicht aflossen van de hypotheek om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek niet meer interessant zijn. Ook een verhoging van je bestaande hypotheek middels een aflossingsvrije variant zal niet meer interessant zijn. Deze regel gaat in 2013 al van start.

Verkoop je een huis, dan is de kans op dit moment groot dat de waarde van je huis is gedaald. Daarom is er een tegemoetkoming voor de restschuld in het leven geroepen. Van 2013 tot en met 2022 is de restschuld fiscaal aftrekbaar.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl