Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Kapitaalverzekering eigen woning

Hoe werkt de kapitaalverzekering eigen woning?

Een bekende manier om je woning te financieren is de spaarhypotheek. Deze hypotheekvorm bestaat uit de hypotheeklening en uit een rekening waarop je spaart voor de aflossing van je hypotheek. Hiervoor kun je kiezen uit een spaarrekening eigen woning (SEW) bij een bank, ook wel bankspaarhypotheek genoemd, of een kapitaalverzekering eigen woning (KEW) bij een verzekeraar. In dit artikel lees je hoe de kapitaalverzekering eigen woning precies werkt.

Kapitaalverzekering eigen woning 

Volgens de hypotheekregels heb je geen recht op aftrek van je hypotheekrente als je een nieuwe kapitaalverzekering eigen woning afsluit. Met deze aflossingsvorm begin je namelijk niet meteen met het aflossen van de hypotheekschuld. Zonder de hypotheekrenteaftrek is de kapitaalverzekering eigen woning geen interessante hypotheekvorm meer. Voor bestaande KEW-hypotheken geldt de hypotheekrenteaftrek nog wel.

KEW – Hoe werkt dat?

Een kapitaalverzekering eigen woning is een soort levensverzekering waarmee je kapitaal opbouwt voor de aflossing van je hypotheek. Dat doe je door maandelijks premie te betalen aan de verzekeraar. De hoogte hiervan hangt af van het kapitaal dat je op wilt opbouwen en van je inkomen. Over deze premie kun je een rendement behalen, bijvoorbeeld een gegarandeerd rendement, winstuitkering en/of beleggingsrendement. Welke vorm bij jou past, stel je vast in een adviesgesprek met de verzekeraar.

Via deze kapitaalverzekering eigen woning bouw je minimaal 15 jaar en maximaal 30 jaar kapitaal op. Na deze periode laat je het geld uitkeren en kun je de hypotheek afbetalen. Als je aan de voorwaarden voldoet, hoef je over deze uitkering geen belasting te betalen.

Let op! Over de kapitaalverzekering eigen woning betaal je, net als over elke hypotheek, hypotheekrente. Hiervoor geldt alleen hypotheekrenteaftrek als je de hypotheek voor 1 januari 2013 hebt afgesloten.

Vrijstelling KEW

Voor de kapitaalverzekering eigen woning gelden vrijstellingen in box 1 en box 3 als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Het saldo valt namelijk niet onder je vermogen in box 3, maar onder je inkomen in box 1 als je de kapitaalverzekering eigen woning gebruikt voor de aflossing van je woning. Je hoeft dus geen vermogensrendementsheffing te betalen over het rendement. En als je aan de voorwaarden voldoet, hoef je ook geen inkomstenbelasting in box 1 te betalen over het saldo. 

Voorwaarden vrijstellng kapitaalverzekering

De kapitaalverzekering eigen woning moet aan de volgende voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling:

  • Je hebt elk jaar netjes je premies betaald
  • De hoogste premie op jaarbasis is niet meer dan 10 keer de laagste premie op jaarbasis (dit geldt niet als de premie is veranderd vanwege een aflopende rentevaste periode). 

Vrijstelling kapitaalverzekering na maart 2017


Krijg je een uitkering kapitaalverzekering? Dan is de vrijstelling:

JaarVrijstelling
2020€ 168.500
2019€ 166.000
2018€ 123.428
2017€ 123.428


Let op!
Voldoe je op het moment dat het geld wordt uitgekeerd niet aan de voorwaarden, dan moet je alsnog inkomstenbelasting betalen. In box 1 geldt hiervoor in 2020 een maximaal tarief van 49,50 procent.

Vrijstelling kapitaalverzekering vóór april 2017

De hoogte van je vrijstelling is afhankelijk van hoeveel jaar je premie betaalde: 

Jaar15 t/m 19 jaar premie betaald20 jaar of langer premie betaald
2017€ 28.134€ 123.428
2016€ 28.134€ 123.428


Kapitaalverzekering eigen woning en overlijden

Omdat je gedurende een langere periode spaart voor de aflossing van de hypotheek, kan het gebeuren dat jij of je partner komt te overlijden. Aan de kapitaalverzekering eigen woning zit altijd een overlijdensrisicoverzekering vast, omdat de KEW een soort levensverzekering is. In het geval van de KEW wil dat zeggen dat je een afgesproken bedrag uitgekeerd krijgt als je partner overlijdt.

Daarnaast geldt bij overlijden dat de vrijstelling van de ene partner opgeteld wordt bij de vrijstelling van de andere partner. De verhoogde vrijstelling vervalt dus niet als een van de partners overlijdt. Wel wordt de vrijstelling verrekend met de overlijdensrisicoverzekering, omdat deze gebruikt kan worden voor de aflossing van de woning.

Vrijstelling kapitaalverzekering bij overlijden
JaarVrijstelling
2020€ 7.232
2019€ 7.118 
2018€ 7.033
Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl