Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Kapitaalverzekering eigen woning box 3

Wat is kapitaalverzekering eigen woning box 3?

De kapitaalverzekering eigen woning (KEW) is een hypotheekvorm waarbij je vermogen opbouwt voor de aflossing van je hypotheek. Dat doe je door maandelijks een premie te betalen aan de verzekeraar waarbij je de KEW hebt afgesloten. Over dit opgebouwde vermogen behaal je rendement in de vorm van een gegarandeerd rendement, winstuitkering en/of beleggingsrendement en daarnaast betaal je hypotheekrente. Ondanks dat dit rendement een vorm van inkomen is, hoef je hier in de meeste gevallen geen belasting over te betalen. Maar voldoe je niet aan alle voorwaarden, dan betaal je in box 3 of in box 1 belasting.

Let op: Er zijn nieuwe hypotheekregels die de kapitaalverzekering eigen woning fiscaal niet meer aantrekkelijk maken. Sluit je namelijk een nieuwe KEW af, dan kom je niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Voor bestaande kapitaalverzekeringen eigen woning gelden de oude regels. 

Kapitaalverzekering eigen woning – Voorwaarden belasting

Als je aan de voorwaarden voldoet, valt de kapitaalverzekering eigen woning in box 1. Dit is fiscaal voordeliger dan wanneer deze in box 3 zou vallen. Het is dus belangrijk dat je een bestaande kapitaalverzekering eigen woning niet op zo'n manier wijzigt, dat deze niet meer aan de voorwaarden voldoet:

  • Je hebt elk jaar netjes je premies betaald
  • De hoogste premie op jaarbasis is niet meer dan 10 keer de laagste premie op jaarbasis (dit geldt niet als de premie is veranderd vanwege een aflopende rentevaste periode). 

Kapitaalverzekering eigen woning box 3

Voldoe je niet deze voorwaarden, dan valt de kapitaalverzekering eigen woning in box 3. Het opgebouwde vermogen valt dan onder je overige vermogen in box 3, zoals je spaargeld, beleggingen en een tweede woning. Eventuele schulden trek je van dit vermogen af. Komt je vermogen boven de heffingsvrije grens uit? Dan betaal je belasting over je vermogen.

Kapitaalverzekering eigen woning box 1

In principe valt je eigen woning en de hypotheek die je hieraan koppelt in box 1, net als je inkomen uit bijvoorbeeld loon. Je betaalt dus in box 1 de belastingen over je woning, zoals het eigenwoningforfait. Daarnaast kun je in box 1 gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Dit wil zeggen dat je de hypotheekrente die je in een jaar betaalt, af mag trekken van je belastbaar inkomen in box 1. Zo betaal je dus over een lager inkomen belasting.

Valt een kapitaalverzekering eigen woning in box 1, dan heb je recht op hypotheekrenteaftrek als je de hypotheek voor 31 maart 2013 hebt afgesloten. Daarnaast hoef je meestal geen belasting te betalen over het opgebouwde vermogen in de KEW of het rendement dat je hierop behaalt. Je betaalt alleen inkomstenbelasting over het vermogen in de volgende situaties:

  • De uitkering is hoger dan de vrijstelling kapitaalverzekering eigen woning. Voor de kapitaalverzekering eigen woning geldt namelijk na een looptijd van 20 jaar een vrijstelling van 168.500 euro of 337.000 euro als je een fiscaal partner hebt. Na een looptijd van 15 jaar mag je alvast gebruik maken van een deel van deze vrijstelling, namelijk 37.200 euro per persoon. Laat je meer geld uitkeren dan de vrijstelling, dan betaal je over dit hogere bedrag inkomstenbelasting.
  • De uitkering is hoger dan de openstaande hypotheekschuld. Dus als je bijvoorbeeld 300.000 euro laat uitkeren terwijl de hypotheekschuld maar 250.000 bedraagt, dan betaal je over de extra 50.000 euro inkomstenbelasting.
  • Als je de kapitaalverzekering eigen woning binnen 15 jaar afkoopt of als je bepaalde zaken verandert aan de verzekering, waardoor deze niet meer aan de voorwaarden voor de vrijstellingen voldoet.

Tip! Bestaande hypotheek oversluiten die op basis van KEW zijn afgesloten, kan met de nieuwe hypotheekregels nog. Wil je dus je bestaande KEW bij een andere verzekeraar onderbrengen, dan kan dit zonder dat dit fiscale gevolgen heeft.

Voorkom dat je onnodig te veel betaalt voor je hypotheek!Vergelijk het grootste aanbod actuele hypotheekrentes op Geld.nl en vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl