Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Koopsubsidie

Wat is koopsubsidie?

Koopsubsidie is een starterssubsidie die het ook voor mensen met een laag inkomen mogelijk maakt om een huis te kopen. Krijg je koopsubsidie? Dan krijg je elke maand een vast bedrag dat je kunt gebruiken voor je maandelijkse hypotheekaflossing aan de bank. Op die manier kun je een hypotheek afsluiten die je zonder koopsubsidie niet had kunnen betalen. In dit artikel lees je alles over de koopsubsidie.

Wat is koopsubsidie?

Om het kopen van een huis te stimuleren, werd de koopsubsidie ontwikkeld vanuit de Wet Bevordering Eigenwoningbezit (BEW). Deze wet moest het ook voor mensen met een laag inkomen mogelijk maken om huizen te kopen en hypotheken af te sluiten.

Koopsubsidie is vergelijkbaar met huurtoeslag, omdat je elke maand een bedrag uitgekeerd krijgt om je woonlasten te kunnen betalen. De hoogte van dit bedrag hangt af van je inkomen en van de hoogte van je hypotheek. Aan de hand van deze factoren wordt je maandbedrag berekend. Elke vijf jaar wordt er opnieuw gekeken of je nog koopsubsidie nodig hebt en hoe hoog de subsidie wordt.

Koopsubsidie 2020

De koopsubsidie zou oorspronkelijk aan te vragen zijn tot eind 2012. Maar er werd zo veel gebruik gemaakt van de subsidie, dat het gereserveerde bedrag voor de koopsubsidie al in maart 2010 op raakte. Vanaf april 2010 is het dus niet meer mogelijk om koopsubsidie aan te vragen. Voorlopig bestaan er geen plannen om de koopsubsidie opnieuw in te voeren, omdat er inmiddels meerdere regelingen bestaan om starters te helpen bij het kopen van een huis.

Koopsubsidie berekenen

Om koopsubsidie te krijgen werden er bepaalde voorwaarden gesteld waar je aan moest voldoen. Zo moest je minimaal 18 jaar zijn, het moest gaan om je eerste koopwoning en je moest zelf in het huis gaan wonen. Bovendien moest je verplicht Nationale Hypotheek Garantie aanvragen en een rentevaste periode van 10 of 15 jaar afsluiten bij de bank. Daarnaast was de hoogte van je hypotheek en van je inkomen van belang.

Iedereen die nu koopsubsidie heeft, voldeed op het moment van aanvragen aan deze voorwaarden. Maar het kan zijn dat je vijf jaar later, bij de vijfjaarstoets, niet meer aan de voorwaarden voldoet omdat je bijvoorbeeld meer bent gaan verdienen. Ook kan het zijn dat je nog wel recht hebt op koopsubsidie, maar dat het maandelijkse bedrag hoger of lager wordt.

Om te berekenen waar je recht op hebt, kun je op de website van het Agentschap NL een proefberekening maken. Hier vul je in wat het inkomen van jou en je partner nu is en de specificaties van je hypotheek en de hypotheekrente. Daarnaast vul je ook overige financiële verplichtingen in, zoals alimentatie en andere leningen.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl