Hypotheek

Kosten hypotheekakte

Wat zijn de kosten van een hypotheekakte?

Wanneer je een huis koopt maakt de notaris de hypotheekakte voor je op. Dit doet hij niet gratis natuurlijk en je betaalt hiervoor dan ook kosten. De hypotheekakte kosten verschillen per notaris, maar schommelen meestal zo tussen de 600 euro en 1.000 euro. Een deel van deze kosten kun je, net als de hypotheekrente, aftrekken van de belasting.

Tip! Het is goedkoper om de hypotheekakte en transportakte samen te regelen bij dezelfde notaris. Je betaalt dan maar één keer voor de notaris in plaats van twee keer.

Notariskosten hypotheekakte

Elke notaris werkt met eigen tarieven. Daarom verschillen de kosten hypotheekakte per notaris of notariskantoor. Het is dus slim om de verschillende notarissen goed met elkaar te vergelijken. Van een aantal notarissen zijn de kosten terug te vinden op de websites, andere notarissen maken de kosten niet openbaar. Bij hun vraag je vrijblijvend een offerte op van de kosten hypotheekakte.

Kosten hypotheekakte - Aftrekbaar?

Een aantal kosten die komen kijken bij het kopen van een huis zijn aftrekbaar. Een van de aftrekbare kosten is de hypotheekakte, met alle kosten die daarbij komen kijken. Dus voor de notariskosten, de inschrijfkosten, de recherchekosten en de btw geldt het fiscale voordeel.

Tip! Wil je meer weten over kosten die aftrekbaar zijn rondom het kopen van een nieuwe woning? Lees dan ook het artikel Aftrekbare kosten aankoop woning.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken