Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Kosten koper

Wat is kosten koper en waar bestaat de kosten koper uit?

Een nieuwe woning kopen levert veel kosten op. Naast de aankoopsom van de woning moeten er bijkomende kosten betaald worden, zoals notariskosten en overdrachtsbelasting. Wie deze kosten betaalt, is afhankelijk van de vraag of de woning vrij op naam (v.o.n.) of kosten koper (k.k.) wordt verkocht. Bij verkoop vrij op naam betaalt de verkoper de kosten, bij kosten koper betaalt de koper deze. Lees alles over de kosten koper in onderstaand artikel.

Kosten koper, wat is dat?

De betekentis kosten koper is kortweg dat je als koper van een woning de extra kosten betaalt. Dit zijn de overdrachtsbelasting en de hypotheek- en transportakte. Daarnaast krijg je te maken met een aantal andere bijkomende kosten die soms ook tot de kosten koper worden gerekend. Deze kosten kunnen flink oplopen als je alles bij elkaar optelt. 

Kosten koper aftrekbaar

Gelukkig is een deel van de kosten fiscaal aftrekbaar. Dat wil zeggen dat je de kosten in het jaar van aankoop van je belastbaar inkomen in box 1 mag aftrekken, net zoals je de hypotheekrente in box 1 mag aftrekken. Je betaalt dan dus over een lager inkomen belasting. Deze aftrekbare kosten koper zijn:

 • Afsluitprovisie en bemiddelingskosten voor het afsluiten van de hypotheek. Deze kosten mogen deels afgetrokken worden.
 • Notariskosten en kadastrale rechten van de hypotheekakte
 • Aanvraagkosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 • Bouwrente over de periode nadat de voorlopige koopovereenkomst is afgesloten. Dit geldt alleen voor nieuwbouwwoningen.

Niet alle kosten koper zijn aftrekbaar

Je mag echter niet alle bijkomende kosten aftrekken. De volgende kosten zijn niet fiscaal aftrekbaar:

 • Bemiddelingskosten voor aankoop van een woning, zoals de makelaarsprovisie.
 • Overdrachtsbelasting
 • De kosten transportakte, waaronder notariskosten en inschrijfkosten bij het Kadaster
 • Bouwrente over de periode voordat de voorlopige koopovereenkomst is afgesloten
 • Kosten voor onderhoud en verbouwing van de woning, tenzij er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan bij een Rijksmonument.

Tip! De hoogte van een aantal kosten ligt vast, zoals het inschrijven van de hypotheekakte en transportakte bij het Kadaster. Maar andere kosten, zoals de notariskosten, kunnen per aanbieder flink verschillen. Je kunt dus het best offertes aanvragen bij verschillende aanbieders, om zo de goedkoopste aanbieder te vinden.

Kosten koper - Bijkomende kosten

Naast de financieringskosten zijn de volgende kosten aftrekbaar:

 • Boeterente of oversluitkosten bij oversluiten hypotheek 
 • Kosten van nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot (speciale rekeningen waarop geld staat voor de bouw of verbouwing van een woning) als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Kosten koper meefinancieren

De kosten koper en bijkomende kosten verschillen dus per woningaankoop, maar alles bij elkaar kunnen de kosten erg hoog uitvallen. Een deel van de kosten is aftrekbaar van het belastbaar inkomen in box 1, waardoor de belasting in het jaar van aankoop lager wordt. Maar dit belastingvoordeel levert minder op dan de totale uitgaven hebben gekost. Bovendien moeten de kosten koper eerst betaald worden.

Let op! Vanaf 2018 mag je de kosten koper niet meer meefinancieren in je hypotheek. De maximale hypotheek in 2020 mag dus maar 100 procent van de woningprijs zijn.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl