Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Levenhypotheek

Wat is een levenhypotheek?

Een levenhypotheek is een hypotheek die is gekoppeld aan een kapitaalverzekering. Gedurende de looptijd wordt er niet afgelost. De maandelijkse lasten bestaan voor een deel uit hypotheekrente en voor een deel uit verzekeringspremie. Omdat je gedurende de looptijd niets aflost blijft de volledige hypotheekschuld tot het einde staan en profiteer je daardoor maximaal van de hypotheekrenteaftrek. Deze maximale hypotheekrenteaftrek geldt echter alleen voor levenhypotheken die zijn afgesloten voor 1 januari 2013.

De verzekeringspremie die je maandelijks betaalt, bestaat meestal uit twee delen: een spaardeel en een risicodeel. Met het spaardeel worden units aangekocht in een of meerdere beleggingsfondsen. Met de opbrengst daarvan wordt de hypotheekschuld aan het einde van de looptijd (deels) afgelost. Het risicodeel verzekert het benodigde kapitaal bij overlijden.

Je betaalt per maand een vast bedrag, maar de verhouding tussen het spaardeel en het risicodeel wijzigt maandelijks. Hoe meer geld er via het spaardeel is opgebouwd, hoe minder er verzekerd hoeft te worden bij overlijden. Naarmate de hypotheek langer loopt, hoeft er dus steeds minder risicokapitaal verzekerd te worden. De risicopremie kan daardoor omlaag, waardoor er met een groter deel van de premie kan worden belegd.

Rendement levenhypotheek

Bij de levenhypotheek is gewoonlijk sprake van een gegarandeerd minimumrendement. Je bent dus verzekerd van een minimumbedrag aan het einde van de looptijd. Meestal wordt het minimumrendement gesteld op ongeveer 60 procent van het totale hypotheekbedrag.

Levenhypotheek - Traditionele levenhypotheek

De levenhypotheek is eigenlijk een vernieuwde versie van de traditionele levenhypotheek. Dat is een hypotheekvorm waarmee via een levensverzekering voor de aflossing van de hypotheek gespaard wordt. De traditionele levenhypotheek wordt tegenwoordig bijna niet meer afgesloten. Het grote voordeel van de moderne levenhypotheek is namelijk de mogelijkheid de aan de hypotheek gekoppelde kapitaalverzekering tijdelijk aan te passen. Dat is handig vooral als je persoonlijke of financiële situatie (tijdelijk) verandert.

Een levenhypotheek is vooral interessant voor mensen die een beleggingshypotheek te riskant vinden en een spaarhypotheek te terughoudend. Bij de levenhypotheek loop je een beperkt risico, omdat er sprake is van een gegarandeerd minimumrendement maar je voor het restant afhankelijk bent van beleggingsresultaten.

Leven hypotheek - Alternatieven

Wil je liever een hypotheek waarbij je zelf beleggingskeuzes maakt, dan kan een effectenhypotheek een goed alternatief zijn. Wel biedt deze hypotheekvorm minder zekerheid doordat er geen sprake is van een gegarandeerd rendement. Wie liever een 100 procent gegarandeerd eindrendement wil, kan beter voor een spaarhypotheek kiezen. Ook bij deze hypotheekvorm profiteer je optimaal van de hypotheekrenteaftrek doordat je gedurende de looptijd niets aflost. Op de einddatum kun je de gehele hypotheekschuld in een keer aflossen.

Voordelen levenhypotheek

  • Vaste maandelijkse lasten gedurende de looptijd
  • Je kunt de kapitaalverzekering (tijdelijk) aanpassen als je situatie daarom vraagt 
  • Tijdens de looptijd wordt er niet afgelost, dus maximale renteaftrek (alleen voor hypotheken die zijn afgesloten voor 1 januari 2013)
  • Het rendement kan hoger uitvallen dan verwacht

Nadelen levenhypotheek

  • Het rendement kan te laag zijn om de volledige hypotheekschuld af te lossen, met een restschuld tot gevolg
  • De (administratie)kosten van deze hypotheekvorm liggen relatief hoog
Voorkom dat je onnodig te veel betaalt voor je hypotheek!Vergelijk het grootste aanbod actuele hypotheekrentes op Geld.nl en vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl