Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Lijfrente hypotheek

Kan ik mijn lijfrente gebruiken voor aflossen hypotheek?

Steeds meer huiseigenaren lossen extra af op hun hypotheek. Dit kan een goed keuze zijn, omdat je minder kwijt bent aan hypotheekrente en aflossing per maand. Sommigen van hen overwegen echter daarvoor het opgebouwde lijfrentetegoed uit een bankspaarrekening of een lijfrenteverzekering te gebruiken. Dit is helemaal niet aan te raden, omdat het je heel veel geld kost. Als je al in de uitkerende fase van je lijfrente of bankspaartegoed zit, kan deze mogelijkheid echter wel het overwegen waard zijn.

Lijfrente hypotheek afkopen

Als je tijdens het opbouwen het reeds opgebouwde lijfrentetegoed wil opnemen, moet je dit afkopen. Het bedrag dat je krijgt van de verzekeraar gebruik je vervolgens voor de aflossing van je hypotheek. Het gevolg is dat je tot wel 72 procent hiervan afdraagt aan de fiscus, als de lijfrentesom hoger is dan 4.404 euro (in 2019).

Kosten lijfrente afkopen voor hypotheek

Als eerste betaal je over de lijfrente een revisierente aan de Belastingdienst als je de lijfrente afkoopt. Deze revisierente bedraagt 20 procent van de waarde van de lijfrenteverzekering.

Daarbovenop houdt de verzekeraar bij het uitbetalen van het opgebouwde lijfrentetegoed met terugwerkende kracht loonheffing in. Dit bedrag draagt zij af aan de fiscus. Hiervoor wordt standaard een percentage van 49,50 procent gehanteerd. Blijkt later dat je in een lagere belastingsschijf uitkomt en dat je minder belasting had hoeven betalen over het lijfrentetegoed, dan wordt dit verrekend bij je belastingaangifte en krijg je het teveel betaalde deel weer terug.

Je levert dus een flink deel van de waarde van je lijfrente in als je kiest voor een afkoop. Dit kan in theorie oplopen tot 72 procent van je lijfrentesom. In de meeste gevallen is deze optie dus niet interessant.

Hypotheek aflossen met lijfrente in de uitkeringsfase

Een fiscaal voordeliger manier is om na je pensionering je lijfrente-uitkeringen te gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. Dit is bijvoorbeeld mogelijk als je AOW en eventueel werkgeverspensioen voldoende zijn om van rond te komen.

Het voordeel hiervan is dat je toch hebt kunnen profiteren van de fiscale voordelen van de lijfrente en dat je tijdens je pensionering je maandlasten drukt. En loopt je hypotheek al langer dan 30 jaar, dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek, dus hebben aflossingen hier ook geen invloed meer op.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl