Hypotheek

Voorwaarden NHG

Welke voorwaarden gelden er bij een hypotheek met NHG?

De NHG is een garantieregeling die door het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) wordt uitgevoerd. De belangrijkste bepaling van deze regeling is dat wanneer je door onvoorziene omstandigheden je huis moet verkopen (bijvoorbeeld bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid) en je blijft met een restschuld zitten, het WEW de restschuld betaalt. Omdat de bank hiermee extra zekerheid heeft, krijg je met een NHG hypotheek meestal korting op de hypotheekrente. Om voor een NHG-hypotheek in aanmerking te komen, moet je wel voldoen aan enkele voorwaarden. 

Voorwaarden NHG

De belangrijkste voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG zijn:

  • Het huis mag niet duurder zijn dan 310.000 euro (328.600 euro met energiebesparende voorzieningen)
  • De woning moet als hoofdverblijf dienen
  • NHG garantie geldt alléén op een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek met maximale looptijd van 30 jaar

Koopsom voorwaarden NHG

Een van de voorwaarden is dat de kosten van de aankoop van de woning niet meer dan 310.000 euro mogen bedragen. Voor wonignen waarin geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen stijgt de NHG-grens naar maximaal 328.600 euro.

Hypotheek met NHG alleen op hoofdverblijf

Daarnaast kun je alleen voor een NHG-hypotheek kiezen als de woning als hoofdverblijf dient. NHG is namelijk niet mogelijk voor de aankoop van recreatiewoningen, woonboten, garages en stacaravans.

Nieuwe hypotheekregels voorwaarden NHG

Een nieuwe hypotheek met NHG garantie kan alleen nog maar worden afgesloten als het een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek betreft, met een maximale looptijd van 30 jaar. De starterslening, die verstrekt wordt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn), vormt hierop een uitzondering.

Hypotheek oversluiten NHG

Wil je je bestaande NHG hypotheek oversluiten? Dat kan. Bestaande hypotheken worden namelijk, ongeacht de hypotheekvorm, met behoud van NHG overgesloten. Ga je echter verhuizen naar een duurdere woning en moet je hierdoor je hypotheek verhogen? Dan dien je voor dit nieuwe hypotheekgedeelte een lineaire of annuïtaire hypotheek af te sluiten, indien je de NHG wilt behouden.

Tip! Voor een overzicht van alle normen en voorwaarden voor een Nationale Hypotheek Garantie in 2020 kun je terecht op de site van NHG.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken