Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Nieuwe hypotheekregels

Met welke hypotheekregels moet ik rekening houden als toekomstig huiseigenaar?

In het najaar van 2012 zijn bij het formeren van de nieuwe regering een aantal nieuwe regels omtrent hypotheken voorgesteld. De nieuwe hypotheekregels hebben betrekking op zowel bestaande als nieuwe hypotheken. Vooral de beperking van de hypotheekrenteaftrek kreeg veel aandacht in de media. Maar er zijn nog meer nieuwe regels waar je rekening mee moet houden als (toekomstig) huiseigenaar.

Nieuwe regels hypotheek

Je hypotheek binnen 30 jaar aflossen wordt verplicht gesteld. Kies je toch voor een aflossingsvrije hypotheek, dan is je hypotheekrente niet langer fiscaal aftrekbaar. Als je een bestaande hypotheek wil verhogen, mag de nieuwe leensom ook niet aflossingsvrij zijn. Voor een bankspaarhypotheek geldt hetzelfde als voor de aflossingsvrije hypotheek, omdat je met banksparen ook niet maandelijks aflost.

Tip! De rente van je restschuld is van 2013 tot en met 2022 fiscaal aftrekbaar. Vergeet deze dus niet op te geven bij je jaarlijkse belastingopgaaf!

Een andere nieuwe regel speelt in op de dalende huizenprijzen. Omdat de huizenprijzen dalen, blijf je al snel met een restschuld zitten als je je huis verkoopt. Om mensen die hiermee te maken krijgen tegemoet te komen, mag je de rente van je restschuld fiscaal aftrekken. Deze regeling duurt 10 jaar, namelijk van 2013 tot en met 2022.

Hypotheekregels – Bijkomende kosten

De overdrachtsbelasting blijft op 2 procent staan. Eerder betaalde je 6 procent overdrachtsbelasting. In het Lenteakkoord werd al besloten deze verlaging door te voeren. De VVD en de PvdA besloten in het regeerakkoord om deze verlaging definitief te maken. Deze regeling maakt het kopen van een huis minder duur.

Verder wordt de hoogte van de maximum hypotheek verder verlaagd. Bovenop de aankoopprijs van je woning kon je voorheen een extra bedrag in de hypotheek meenemen. Hiermee betaalde je bijvoorbeeld de notariskosten of het opknappen van de woning. In 2011 werd de maximale hypotheek al verlaagd tot 106 procent van de waarde van je woning.

Vanaf 2013 wordt de hoogte van de maximale hypotheek elk jaar met 1 procent verlaagd. In 2018 stopt deze verlaging. Op dat moment mag je alleen een hypotheek afsluiten die maximaal 100 procent van de waarde van je huis bedraagt. Bijkomende kosten moet je dus met eigen geld gaan betalen.

Nieuwe hypotheekregels - Nationale Hypotheek Garantie 

Als je in aanmerking wil komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan mag je huis niet duurder zijn dan 290.000 euro. Dit bedrag gaat elk half jaar omlaag. In juli 2014 mag je huis maximaal 265.000 kosten en in 2015 245.000 euro.

Maak jij gebruik van de NHG en ga je verhuizen? Dan mag je je oude lening meenemen in de NHG van je nieuwe woning. Het maakt hierbij niet uit elke hypotheekvorm je hebt gekozen op het moment van afsluiten. Maar als je je hypotheek verhoogt bij de verhuizing, dan dient het nieuwe leenbedrag wel volgens de nieuwe hypotheekregels afgesloten te worden.

Nieuwe regels hypotheekrenteaftrek

De beperking van de hypotheekrenteaftrek begint in 2014. De nieuwe regel geldt zowel voor nieuwe hypotheken als voor bestaande hypotheken. Geleidelijk wordt het belastingtarief waartegen je je hypotheekrente mag aftrekken verlaagd naar 38 procent. Iedereen die een inkomen heeft in de derde en/of vierde belastingschijf krijgt dus met deze nieuwe regel te maken. Maar voor de derde belastingschijf treedt de nieuwe regeling pas in 2034 in werking.

Iedereen die in de vierde belastingschijf valt, krijgt vanaf 2014 al met de nieuwe regel te maken. In 2013 mag je de hypotheekrente nog tegen 52 procent aftrekken. Deze 52 procent staat gelijk aan het belastingtarief in de vierde belastingschijf. In 2014 verschuift dit tarief naar 51,5 procent en in 2015 naar 51 procent. Zo gaat er elk jaar een half procent van af tot de 38 procent is bereikt.

Nieuwe hypotheek regels 2012

Vanaf 2012 geldt er een andere rekenmethode voor tweeverdieners die een NHG-hypotheek af willen sluiten. Het maximale hypotheek bedrag is voor twee verdieners omhoog gegaan. Voorheen telde alleen het hoogste inkomen mee in de berekening. In de nieuwe berekening wordt ook een deel van het tweede inkomen meegenomen. Werk je dus allebei, dan kan je vanaf 2012 dus een hogere hypotheek afsluiten dan in 2011.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl