Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Notariskosten hypotheek

Welke notariskosten zijn er als ik een huis koop?

Koop je een nieuwe woning, dan krijg je met veel extra kosten te maken. Een van deze kosten zijn de notariskosten voor het opstellen van je hypotheekakte en je overdrachtsakte (transportakte). Over het algemeen liggen de notariskosten tussen de 800 en 1900 euro, afhankelijk van het uurloon van de notaris of de prijs van je huis.

Notariskosten - Hypotheek- en overdrachtsakte

Als je een woning koopt, ben je dus verplicht om een hypotheekakte en overdrachtsakte op te laten stellen en deze te laten registreren in de registers van het Kadaster.

De hypotheekakte is het document waarin de overeenkomst tussen de hypotheekverstrekker en de nieuwe eigenaar wordt vastgelegd. Hierin staan onder andere de hypotheeklening en de hypotheekrente vermeld. 

De overdrachtsakte is het document waarin de woning officieel wordt overgedragen naar de nieuwe eigenaar. Als je de koopakte tekent, ben je officieel de nieuwe eigenaar van de nieuwe woning. Beide aktes zijn verplicht bij het kopen van een huis.

Onderdelen notariskosten hypotheek

De kosten voor het opstellen en het laten registreren hebben te maken met:  

  • Het honorarium voor de notaris. Dit zijn de kosten van de notaris het opstellen van de aktes. Deze kosten verschillen per notaris.
  • Recherchekosten. Dit zijn de onderzoekskosten die een notaris maakt voordat hij de aktes op kan stellen. Ook deze kosten verschillen per notaris.
  • De inschrijfkosten in de registers van het Kadaster. Deze kosten zijn voor iedereen gelijk, maar kunnen wel per jaar verschillen. In 2020 betaal je 82,50 euro voor een digitale inschrijving (KIK) en 144,50 euro voor een normale inschrijving (geen KIK). 
  • Btw. Zoals bij alles betaal je ook over de notariskosten btw. Voor deze notariskosten hypotheek geldt een btw-tarief van 21 procent. Voor de inschrijving in de registers betaal je géén btw.

Notariskosten - Het tarief

In totaal zijn notariskosten hypotheek ongeveer 800 tot 1.900 euro. De tarieven liggen wel ver uit elkaar. Het is dus slim om verschillende notarissen met elkaar te vergelijken en meerdere offertes op te vragen. Soms werken notarissen met vaste tarieven en soms stellen ze de prijs af op de koopprijs van je woning. Wat voor jou het goedkoopste is, hangt dus af van je situatie.

Tip! Je hoeft de koopakte en de hypotheekakte niet door dezelfde notaris op te laten stellen! Wel is dit vaak goedkoper omdat je dan maar één notaris inschakelt.

Notariskosten - Aftrekbaar?

Koop je een nieuw huis, dan zijn een paar van de kosten die je maakt aftrekbaar. Dit betekent dat je de kosten van je inkomen mag aftrekken, waardoor je over een lager inkomen belasting betaalt. Dit voordeel geldt ook voor de kosten die je maakt voor de hypotheekakte, maar niet voor de kosten die je maakt voor de koopakte.

Let op! In 2020 mag je maximale hypotheek maar 100 procent van de koopsom bedragen. De notariskosten hypotheek kun je dus niet meer meefinancieren in je hypotheek. Deze moet jezelf betalen.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl