Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Onroerende zaakbelasting

Wat is onroerende zaakbelasting?

De onroerende zaakbelasting, of onroerend goed belasting, is de belasting die je betaalt over je woning, bedrijfspand of (onbebouwde) grond. Het geld uit de onroerende zaakbelasting gebruikt de gemeente vervolgens voor verschillende doelen zoals onderwijs, groenvoorziening en wijkaanpak.

Wie betaalt de onroerende zaakbelastingen?

Iedereen die in Nederland een eigen huis of bouwgrond heeft, of een bedrijfspand huurt, betaalt onroerend goed belasting. Hier is een vaste peildatum voor. Als je namelijk op 1 januari volgens het Kadaster eigenaar van onroerend goed bent, betaal je voor het hele jaar onroerende zaakbelastingen. Ook als je in dat jaar verhuist.

Let op! Woon je samen? Dan zet je gemeente de onroerende zaakbelasting op naam van degene die het langst in het huis woont. Wonen jullie er even lang, dan komt de onroerend goed belasting op naam van de oudste mede-eigenaar.

Onroerende zaakbelasting – Hoeveel betaal je?

Hoeveel onroerende zaakbelasting je betaalt hangt af van de WOZ-waarde van je huis. Je betaalt namelijk een bepaalt percentage van de WOZ-waarde aan onroerende zaakbelasting. Hoe hoog dit percentage is verschilt per gemeente, maar ligt vaak zo rond de 0,1 procent.

Let op! Omdat de onroerende zaakbelasting is gebaseerd op de WOZ-waarde van je woning, zou je verwachten dat de belasting lager wordt als je huis in waarde daalt. Toch is dat vaak niet zo. Als de huizenprijzen dalen, verhogen gemeenten vaak het percentage dat afgestaan moet worden aan onroerende zaakbelasting om zo toch aan dezelfde inkomsten te komen.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl