Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Ouders garant hypotheek

Wat is een hypotheek met garantstelling ouders?

Ouders kunnen je op verschillende manieren helpen bij het kopen van een huis. Ze kunnen je geld lenen of schenken, jullie kunnen samen een huis kopen of je ouders sluiten zelf een hypotheek af en jij huurt het huis van je ouders. Een andere manier is dat je ouders garant staan voor je hypotheek. Wanneer jij dan onverhoopt je hypotheekrente of aflossing niet meer kunt voldoen, zijn je ouders verantwoordelijk voor je hypotheek. 

Hoe werkt garant staan?

Willen je ouders garant staan, dan moeten ze samen met jou de hypotheekakte ondertekenen. Jij betaalt dan in eerste instantie gewoon zelf je maandelijkse hypotheeklasten. Kun je op een gegeven moment om wat voor reden dan ook deze lasten niet meer betalen, dan klopt de hypotheekverstrekker bij je ouders aan. Je ouders zijn dan verplicht om financieel bij te springen omdat ze hoofdelijk aansprakelijk zijn. 

Ouders garant hypotheek opheffen

Je mag op elk moment de garantstelling ook weer opheffen. Wel moet je dan een verzoek indienen bij je hypotheekverstrekker. Deze kijkt dan ok dit ook daadwerkelijk kan en verantwoord is. Is de garantstelling door je ouders opgeheven, dan kunnen je ouders ook nooit meer worden aangesproken als je de hypotheeklasten later toch niet meer kunt betalen.

Let op: Staan je ouders garant voor je hypotheek, dan kun je geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. Ook ziet de Belastingdienst eventuele betalingen van je ouders als een gift waarover je schenkbelasting betaalt. Meer informatie hierover lees je in het artikel ‘Belastingvrij schenken kind’.

Garant staan ouders – De voorwaarden

Een hypotheekverstrekker zal eerst goed kijken je ouders voldoende financiële middelen hebben om überhaupt garant te staan. Ook wordt er gekeken jezelf goede financiële vooruitzichten hebt, zodat je na verloop van tijd zelf de lasten kunt gaan dragen.

Tip! De hypotheekverstrekker kijkt dus per individueel geval of je ouders garant mogen staan voor de hypotheek. De voorwaarden die zij hiervoor hanteren verschillen echter per aanbieder. Wil je weten of een garantiestelling in jouw situatie mogelijk is? Neem dan voor de zekerheid even contact op met een hypotheekadviseur.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl