Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Overbruggingskrediet

Wat is een overbruggingskrediet?

Koop je een nieuwe woning, nog voordat je je oude woning hebt verkocht? Dan kan er een financieringsprobleem ontstaan, met name als je de overwaarde van je oude woning wilt gebruiken om je nieuwe woning mee te financieren. Omdat de overwaarde op dat moment nog niet beschikbaar is, kun je dit tijdelijke probleem oplossen met een overbruggingskrediet. Over dit krediet betaal je ook hypotheekrente.

Wat is een overbruggingskrediet?

Het kan zijn dat je uit de verkoop van je huidige woning winst overhoudt en dit bedrag (gedeeltelijk) wilt gebruiken om een nieuwe woning mee te kopen. Verkoop je je oude woning echter later dan dat je je nieuwe woning koopt, dan heb je een tijdelijke aanvullende lening nodig. De overwaarde krijg je namelijk pas in handen wanneer je het oude huis hebt verkocht. De tijdelijke lening die je dan afsluit noem je een overbruggingskrediet.

Het overbruggingskrediet sluit je af op het moment dat je je nieuwe woning koopt en compenseert als het ware het tekort van de overwaarde. De maximale hoogte van een overbruggingskrediet is daarom ook gelijk aan de overwaarde van je oude woning. Heb je je oude huis verkocht en kun je over de overwaarde beschikken, dan los je het overbruggingskrediet weer af.

Overbruggingskrediet - Asluiten

Je kunt een overbruggingskrediet vaak afsluiten bij de bank waar je ook je nieuwe hypotheek hebt afgesloten. De voorwaarden kunnen per hypotheekverstrekker verschillen. Zo varieert de looptijd van een overbruggingskrediet meestal van zes maanden tot twee jaar. Mocht je na deze periode je woning nog steeds niet verkocht hebben, dan is het verstandig om op tijd contact met je hypotheekverstrekker op te nemen. Wellicht kan het overbruggingskrediet dan verlengd worden, maar dit is niet vanzelfsprekend. Bovendien zijn de kosten van verlengen vaak hoog en stelt een hypotheekverstrekker eisen aan verlengen (bijvoorbeeld dat de verkoopprijs omlaag moet).

Overbruggingslening – Meerdere leningen

Tijdens de overbruggingsperiode heb je meerdere leningen lopen: een hypotheek op je nieuwe woning, een hypotheek op je oude woning en een overbruggingskrediet. Heb je je oude woning verkocht? Dan los je zowel het overbruggingskrediet als de hypotheek op je oude woning af, waardoor je alleen nog maar de hypotheek op je nieuwe woning hebt lopen.

Kosten overbruggingskrediet

Net zoals je over je hypotheek rente betaalt, zo betaal je ook rente over het overbruggingskrediet. Deze rente ligt vaak lager dan de hypotheekrente en is bovendien fiscaal aftrekbaar in box 1 van de belasting, met als voorwaarde dat je het overbruggingskrediet daadwerkelijk voor je eigen woning (het hoofdverblijf) gebruikt. Daarnaast krijg je met een aantal andere bijkomende kosten te maken, zoals afsluit- en notariskosten.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl