Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Overdrachtsbelasting rijksmonument

Wat zijn de regels met betrekking tot overdrachtsbelasting rijksmonument?

Als je een rijksmonument koopt, krijg je net als bij een normale woning te maken met kosten voor je hypotheekrente, aflossing en bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting. De regels met betrekking tot de te betalen overdrachtsbelasting voor een rijksmonument, zijn de laatste jaren echter enkele malen gewijzigd. Geld.nl legt uit hoe de regels voor het betalen van overdrachtsbelasting bij de aankoop van een rijksmonument de afgelopen jaren veranderd zijn.

Rijksmonument overdrachtsbelasting

Tot mei 2009 hoefde je bij aankoop van een monument geen overdrachtsbelasting te betalen, mits je als koper aan alle strikte eisen voldeed. Zo moest de koper onder andere een BV of stichting zijn. Een particulier kwam niet in aanmerking voor deze korting.

In mei 2009 deed het gerechtshof een uitspraak die belangrijk was voor iedereen die een rijksmonument wou kopen. Het gerechtshof bepaalde namelijk dat je helemaal geen overdrachtsbelasting meer hoefde te betalen bij de aankoop van een rijksmonument. Op een monument met een waarde van 400.000 euro scheelde dat dus 24.000 euro.

Overdrachtsbelasting monument – Vanaf januari 2010

Deze regel werd per 1 januari 2010 weer teruggetrokken. Vanaf 2010 dient iedere koper van een rijksmonument dus weer overdrachtsbelasting monument te betalen. Maar de wet overdrachtsbelasting is ook de laatste jaren wel enigszins gewijzigd.

Zo is de overdrachtsbelasting in juni 2011 verlaagd van 6 naar 2 procent. In eerste instantie zou dit een tijdelijke maatregel zijn om de woningmarkt te stimuleren. Deze tijdelijke maatregel is inmiddels echter omgezet in een permanente maatregel. Er geldt wel één uitzondering: bij de verkoop van bedrijfspanden betaal je nog steeds 6 procent overdrachtsbelasting.

Conclusie overdrachtsbelasting rijksmonument

Samenvattend komt het er dus op neer dat de regels met betrekking tot de overdrachtsbelasting voor rijksmonumenten de laatste jaar flink aan verandering onderhevig zijn geweest. Op dit moment dien je bij aankoop van een rijksmonument overdrachtsbelasting betaald te worden. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de bestemming: voor rijksmonumenten die gebruikt worden als bedrijfspand betaal je 6 procent overdrachtsbelasting, voor rijksmonumenten die als woning dienen betaal je 2 procent overdrachtsbelasting.

Let op! Je kunt de overdrachtsbelasting vanaf 2019 niet meer op je hypotheek meefinancieren. De maximale hoogte van je hypotheek mag nog maar 100 procent van de woningwaarde bedragen.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl