Hypotheek

Hypotheek oversluiten

Hoe kan ik het beste mijn hypotheek oversluiten?

De hypotheekrente is op dit moment op een historisch laag. Het lijkt dus hét moment om je dure hypotheek over te sluiten naar een goedkopere hypotheek. Maar is je hypotheek oversluiten wel altijd slim en waar moet je precies op letten bij oversluiten hypotheek? Met ons stappenplan weet je zeker dat je een slimme en verantwoorde keuze maakt en niet onnodig te veel betaalt.

Stap 1 oversluiten hypotheek - Bereken je besparing

Kijk eerst wat die lagere hypotheekrente je nu écht per maand oplevert. Met de hypotheekrentes van nu scheelt je dat misschien zomaar 3 procent, waarmee je al snel honderden euro’s per maand bespaart.

Stap 2 hypotheek oversluiten - Kijk wat het kost

Je hypotheek oversluiten is eigenlijk niets anders dan je oude hypotheek aflossen met een nieuwe hypotheek. Dit doe je natuurlijk alleen als de rente die je krijgt lager is dan de rente die je nu betaalt. Maar oversluiten hypotheek brengt wél een paar extra kosten met zich mee die al snel oplopen tot 2 procent van je hypotheekbedrag. Als je de hypotheek oversluit, krijg je sowieso te maken met de volgende kosten:

  • Notariskosten voor nieuwe hypotheekakte
  • Taxatiekosten voor taxatierapport
  • Advieskosten voor de hypotheekadviseur

Ook krijgt je vaak nog een boete wanneer je de hypotheek oversluit. Dit doet je hypotheekverstrekker omdat je eerder van je contract af wil. Daardoor loopt de hypotheekverstrekker geld mis. De boete is dan ook vaak gelijk aan de misgelopen rente inkomsten. Hoe langer je rentevaste periode nog is, hoe hoger de boete die je krijgt. Aan het eind van je rentevaste periode betaal je dus (bijna) geen boete.

Stap 3 hypotheek overzetten - Kijk naar je hypotheekvorm

Je hypotheek oversluiten heeft niet altijd zin. Heb je bijvoorbeeld een spaarhypotheek, dan win je niets met een lagere hypotheekrente. Je ontvangt dan namelijk niet alleen minder rente, je hebt ook een lagere hypotheekrenteaftrek waardoor je netto per maand meer betaalt. Let hier dus goed op bij het oversluiten van je hypotheek.

Bestaande hypotheek oversluiten

Heb je de stappen doorlopen en denk je dat oversluiten hypotheek voor jou voordelig is? Dan zijn er nog een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Hypotheek oversluiten kost tijd en energie
  • Is de waarde van je huis lager dan je hypotheek, dan is het lastig je hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker
  • Een nieuwe hypotheekverstrekker kan vragen om je verzekeringen om te zetten
  • Voor de nieuwe hypotheek gelden nieuwe hypotheeknormen

Oversluiten hypotheek – Rentemiddeling

Wanneer je hypotheek oversluiten toch niet interessant is, kun je ook nog altijd bij je bank vragen om rentemiddeling. Bij rentemiddeling spreek je een nieuwe hypotheekrente af met je hypotheekverstrekker, waardoor je maandlasten lager worden.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken