Hypotheek

Overwaarde huis

Wat is overwaarde hypotheek?

De overwaarde van je huis is het verschil tussen je hypotheek en de waarde van je huis. Heb je bijvoorbeeld een hypotheek van 260.000 euro afgesloten, maar is je huis op dit moment 275.000 euro waard? Dan is de overwaarde hypotheek 15.000 euro.

Hoe krijg je overwaarde woning?

Er zijn eigenlijk drie manieren waarop je overwaarde op je huis krijgt:

  • Door stijging van de waarde van je huis
  • Door tussentijds extra af te lossen
  • Door je huis te kopen met eigen geld

Overwaarde huis door stijging woningwaarde

Dit heb je als je een huis koopt voor een lager bedrag dan dat het op dit moment waard is. Als jij je huis nu zou verkopen, krijg je er meer geld voor dan wat jij ervoor betaald hebt. 

Overwaarde hypotheek door extra aflossen

Als je een extra aflossing doet daalt je hypotheekschuld. Je betaalt namelijk een deel van je hypotheek af. De waarde van je woning is dan hoger dan je hypotheek. Er is dan sprake van overwaarde.

Overwaarde woning door eigen geld in te brengen

Betaal je een deel van de koopsom zelf, dan sluit je dus eigenlijk een lagere hypotheek af. Op dat moment is de waarde van je huis hoger dan je hypotheek. Je hebt dan al overwaarde op je woning zodra je eigenaar van het huis wordt.

Overwaarde huis en de bijleenregeling

Heb je overwaarde huis en ga je verkopen? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Dit betekent dat je de overwaarde in je nieuwe huis moet steken. Gebruik je de overwaarde niet voor een andere woning, dan heeft dat direct gevolgen voor belasting. Je hebt dan namelijk geen recht meer op hypotheekrenteaftrek over het deel dat je had kunnen betalen met je overwaarde.

Voorbeeld: Je verkoopt je oude woning met een overwaarde van 25.000 euro. Je nieuwe huis kost 275.000 euro. Gebruik je de overwaarde om je nieuwe huis te financieren, dan sluit je een hypotheek af van 250.000 euro. Gebruik je de overwaarde niet, dan is je nieuwe je hypotheek 275.000 euro. De hypotheekrente is dan maar aftrekbaar over een bedrag van 275.000 – 25.000 = 250.000 euro.

Let op! Verhuis je naar een goedkoper huis? Ook dan ben je verplicht de overwaarde te gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis.

Overwaarde huis gebruiken

Je overwaarde hypotheek kun je op de volgende manieren gebruiken:

  • Hypotheek verhogen. Je overwaarde is dan voor de hypotheekverstrekker de garantie dat je dit deel kunt betalen. Met dit verhoogde deel kun je bijvoorbeeld ook een verbouwing financieren.
  • Extra hypotheek nemen. Je overwaarde biedt ook hier de zekerheid dat je genoeg geld hebt om je extra hypotheek te betalen. Ook de extra hypotheek mag je ook afsluiten voor een verbouwing. 
  • Je huis verkopen. Dan komt je overwaarde ook echt vrij. Je bepaalt dan zelf waar je het geld aan besteedt (bijvoorbeeld sparen of beleggen).

Let op! Door je hypotheek te verhogen of een extra hypotheek te nemen, kun je de overwaarde gebruiken voor bijvoorbeeld een verbouwing aan je woning. Maar je kunt de overwaarde ook gebruiken voor iets anders, bijvoorbeeld voor de studie van je kinderen of voor een nieuwe auto. Maar hou er dan dus wel rekening mee dat de hypotheekrente (over een bedrag ter grootte van de overwaarde) dan niet aftrekbaar is van je belastbaar inkomen.

Wist je dat…
Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken