Hypotheek

Overwaarde huis opnemen

Overwaarde huis opnemen, wat zijn de mogelijkheden?

Is je huis door de jaren heen meer waard geworden of heb je tussentijds extra afgelost op je hypotheek? Dan heb je overwaarde. Deze overwaarde op je huis kun je op verschillende manieren vrijmaken en opnemen:

  • Voor de aankoop van een nieuw huis
  • Om je bestaande hypotheek te verhogen
  • Om je hypotheekrente te verlagen
  • Door een extra hypotheek te nemen
  • Als onderpand voor een lening

Overwaarde opnemen voor aankoop nieuw huis

De overwaarde van je huis kun je vrijmaken door je huis te verkopen. Als je dit doet komt de overwaarde écht vrij en beslis je helemaal zelf waar je de overwaarde aan besteedt.

Let op: Heb je overwaarde en verkoop je jouw huis? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Dit betekent dat je de overwaarde in je volgende koopwoning moet steken. Doe je dit niet, dan heb je geen hypotheekrenteaftrek over het deel ter grootte van je overwaarde.

Overwaarde huis opnemen om je hypotheek te verhogen

Een andere mogelijkheid om overwaarde te gebruiken is door hypotheek te verhogen en hier je huis mee te verbouwen. Natuurlijk moet je hypotheekverstrekker hier wel mee akkoord gaan. Zodra je de hypotheek verhoogd, stijgen je maandlasten, omdat je over een hoger bedrag aflossing en hypotheekrente moet betalen. Je hypotheekverstrekker zal daarom eerst kijken of je de nieuwe, hogere maandlasten wel kunt dragen.

Overwaarde huis gebruiken om je hypotheekrente te verlagen

De overwaarde van je hypotheek gebruik je bij sommige hypotheekvertrekkers ook om je hypotheekrente te verlagen. De hypotheekrente wordt namelijk voor een deel bepaald door de verhouding tussen je hypotheek en de marktwaarde van je huis. Hoe groter het verschil in positieve zin, hoe minder risico de hypotheekverstrekker loopt en hoe lager de hypotheekrente kan zijn.

Overwaarde woning benutten door een extra hypotheek te nemen

Ook mag je overwaarde benutten door een extra hypotheek te nemen, bijvoorbeeld voor een tweede huis. Het voordeel van een tweede hypotheek afsluiten is dat dit ook bij een andere aanbieder kan, die op dat moment misschien gunstigere voorwaarden biedt.

Overwaarde hypotheek als onderpand voor lening

Als laatste kun je bij sommige hypotheekverstrekkers een lening afsluiten met de overwaarde als onderpand. De leenrente met een hypotheek als onderpand is vaak een stuk lager dan de rente van een ‘gewone’ lening. Je gebruikt de overwaarde dan bijvoorbeeld als aanvulling op je pensioen, voor een nieuwe auto of voor de studie van je kind. 

Tip! Wil je de overwaarde van je huis gebruiken, maar twijfel je hoe je dit het beste doet? Neem dan even contact op met een hypotheekadviseur. Deze vertelt wat voor jou het verstandigste is.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken