Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

OZB waarde

Hoe kun je de OZB waarde opvragen?

De OZB is een verrekening van twee waarden: de WOZ-waarde van je huis en het OZB-tarief van je gemeente. Elke gemeente bepaalt zelf elk jaar haar tarief. Deze verschilt dus per jaar en per gemeente. Het tarief voor de OZB vraag je op bij je eigen gemeente door te bellen of op de gemeentelijke website te kijken, maar meestal is dit ongeveer 0,1 procent van de WOZ-waarde van je huis.

Wat is onroerend goed belasting?

Elk jaar betaal je gemeentelijke belastingen, zoals rioolheffing en afvalstoffenheffing. Binnen de gemeentelijke belastingen valt ook de onroerende zaakbelasting (de OZB). Deze belasting geldt voor alle woningeigenaren en eigenaren of huurders van bedrijfspanden. De OZB is altijd een percentage van de WOZ-waarde van je woning. Deze wordt jaarlijks door je gemeente vastgesteld.

Let op! Dalen de huizenprijzen? Dan daalt ook de WOZ-waarde van je woning. Je zou dus verwachten dat je dan minder OZB betaalt. Maar vaak verhogen gemeenten het OZB-tarief als de huizenprijzendalen. Je betaalt dan dus een hoger percentage van de WOZ-waarde. Op deze manier voorkomt de gemeente dat er minder inkomsten uit belasting binnenkomen.

OZB berekenen

Naast de OZB-tarieven kun je de WOZ-waarde bij de gemeente opvragen. In principe krijg je de waarde elk jaar al toegestuurd, maar ben je deze kwijt of wil je hem om een andere reden later inzien, dan kun je deze opvragen. Meestal kan dit op de website van de gemeente door in te loggen met je Digi-D.

Tip! Ben je het niet eens met de OZB? Dan mag je alleen bezwaar maken als je deze onterecht moet betalen. Degene die op 1 januari volgens de registers van het Kadaster de eigenaar is, moet de OZB voor het hele jaar betalen. Ben je dit niet en heb je toch een aanslag ontvangen, dan kun je bezwaar maken. Ben je het niet eens met de WOZ-waarde, dan kun je een bezwaar indienen bij de gemeente. Stelt de gemeente je in het gelijk, dan verandert ook de OZB die je moet betalen. Lees alles over dit bezwaar in het artikel WOZ bezwaar.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod hypotheken vergelijkt? Hierdoor vind je zeker de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden. Besparen op je hypotheek wordt zo wel heel makkelijk. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl