Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Passeren hypotheekakte

Wat is passeren van de akte?

Koop je een nieuw huis en sluit je hier een hypotheek voor af, dan moet je onder andere een hypotheekakte regelen. In een hypotheekakte staan de specificaties van je hypotheek die je bij de bank hebt afgesloten, zoals de hypotheekrente. Passeren van de hypotheekakte wil eigenlijk gewoon zeggen dat je de hypotheekakte laat ondertekenen bij een notaris.

Passeren van de akte

De hypotheek en de voorwaarden regel je met je bank. Je legt vast welk bedrag je leent, welke hypotheekrente je betaalt, hoe je de lening terugbetaalt en je legt vast dat je huis als onderpand geldt. Al deze zaken worden vastgelegd in de hypotheek en in de hypotheekakte.

Nadat de notaris deze akte heeft opgesteld, stuurt hij jou en de bank een conceptversie, zodat je de gegevens kan controleren. Klopt alles? Dan onderteken je de hypotheekakte bij de notaris. Je laat de akte passeren. Deze is vanaf dat moment definitief en de notaris schrijft de hypotheekakte dan samen met de koopakte in bij het Kadaster.

Let op: Hypotheken oversluiten of verhogen moet ook in een hypotheekakte worden vastgelegd. Besluit je de hypotheek te veranderen? Dan moet je dit dus ook door een notaris laten vastleggen.

Kosten passeren hypotheekakte

Voor het opstellen en het inschrijven van de hypotheekakte brengt de notaris kosten in rekening, namelijk:

  • Een honorarium voor de notaris. Een vergoeding voor de tijd die de notaris in de hypotheekakte steekt
  • Recherchekosten. Kosten die de notaris maakt om zaken uit te zoeken en te controleren
  • Inschrijfkosten voor de hypotheekakte in de registers van het Kadaster
  • 21 procent btw over de recherchekosten en over het honorarium van de notaris

Akte passeren en vergelijken van notarissen

Net zoals hypotheekrente vergelijken is het heel belangrijk om de notarissen te vergelijken. Elke notaris werkt namelijk met andere tarieven en de ene notaris brengt meer uren in rekening dan de andere. Je kunt bij een aantal notarissen een offerte aanvragen om de tarieven naast elkaar te kunnen leggen. Heb je ook een koopakte nodig? Dan is het verstandig om beide aktes tegelijk bij dezelfde notaris te regelen. Dit is goedkoper dan beide aktes apart te regelen.

Tip! Vraag altijd om een duidelijke factuur waarop de kosten voor de hypotheekakte en de koopakte worden gesplitst. Je mag de kosten voor de hypotheekakte namelijk aftrekken van de belasting, maar de kosten van de koopakte niet.

Wist je dat…Het verschil tussen de laagste en hoogste hypotheekrente al snel oploopt tot 2 procent? Dit scheelt je honderden euro’s per maand! Vergelijk daarom altijd het grootste aanbod hypotheken en bespaar! Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl