Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Provisieverbod

Wat betekent het provisieverbod voor mijn hypotheekadvies?

Een hypotheek afsluiten doe je eigenlijk nooit zonder adviseur. Je wilt namelijk niet alleen de voordeligste hypotheekrente, maar ook een goede keuze maken. En daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Die hulp is echter niet gratis.Tegenwoordig mag een adviseur voor een hypotheek geen provisie meer ontvangen van de aanbieder. Hiermee is de prikkel om klanten in de richting van een bepaalde aanbieder te duwen weg. Door het provisieverbod betaal je dus rechtstreeks de kosten voor advies aan de adviseur. De belangrijkste gevolgen van het provisieverbod zijn:

  • Je weet vooraf precies wat de kosten van financieel advies zijn
  • Je kiest zelf om een hypotheek af te sluiten met of zonder advies
  • Je maakt vooraf duidelijke afspraken met je adviseur over de inhoud van zijn advies
  • Je betaalt advieskosten rechtstreeks aan je adviseur

Provisieverbod voordelen

Het provisieverbod zoals het er nu is heeft voor- en nadelen. Het belangrijkste voordeel is de onafhankelijkheid van de adviseur. Eerst kon een hypotheekadviseur je adviseren om een hypotheek af te sluiten bij de aanbieder die hoogste provisie gaf. Nu is het advies veel meer gericht op jouw belang als klant.

Ook werden er vroeger soms té hoge provisies gegeven die doorberekend werden in je hypotheek of hypotheekrente. Daarnaast neemt door het provisieverbod de onderlinge concurrentie toe, waardoor adviseurs scherpere tarieven hanteren. Deze twee punten zorgen ervoor dat je als klant goedkoper uit bent.

Provisieverbod nadelen

Het provisieverbod heeft ook een paar nadelen. De kosten voor hypotheekadvies liggen bij de gemiddelde adviseur op ongeveer 1.500 tot 2.000 euro. Deze kosten mag je niet meer meefinancieren in je hypotheek. In 2020 mag je maximale hypotheek namelijk maar 100 procent van de woningwaarde zijn. De kosten voor hypotheekadvies betaal je dus meestal direct zelf. Al geven sommige adviseurs je wel de mogelijkheid om deze advieskosten gespreid en zonder rente te betalen.

Let op! Het is verleidelijk om te besparen op advieskosten. Zo vragen onervaren adviseurs vaak een lager tarief dan ervaren adviseurs. Dit kan ervoor zorgen dat je een slecht hypotheekadvies krijgt waardoor je een hypotheek afsluit die helemaal niet bij je past.

Provisieverbod - Gratis kennismakingsgesprek

Bij veel hypotheekadviseurs is een eerste kennismakingsgesprek gratis en vrijblijvend. De hypotheekadviseur vertelt dan wat hij voor jou kan doen. Hierdoor krijg je een goed beeld van hoe de eventuele samenwerking er uit komt te zien. Wij adviseren dan ook altijd om bij verschillende hypotheekadviseurs een kennismakingsgesprek aan te vragen.

Tip! Vraag hypotheekadviseurs niet alleen naar het uurtarief, maar ook naar het aantal uren dat zij verwachten in rekening te brengen. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je een goede keuze maken tussen de verschillende hypotheekadviseurs.

Wist je dat...
Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl