Contact

Rentebedenktijd

Wat is rentebedenktijd?

Rentebedenktijd is een periode aan het einde van je van je rentevaste periode waarin je zelf kiest wanneer je je nieuwe rentevaste periode laat ingaan. Je hoeft dan dus niet per se tot het einde van je rentevaste periode te wachten.

Hoe werkt rentebedenktijd hypotheek?

Bij sommige hypotheekverstrekkers kun je een hypotheek afsluiten met rentebedenktijd. De rentebedenktijd is dan meestal één of twee jaar. Stel dat je een hypotheek afsluit en je zet je hypotheekrente 10 jaar vast met een rentebedenktijd van twee jaar. Na acht jaar kun je dan zelf op elk gewenst moment je hypotheekrente opnieuw vastzetten voor een periode die jij wilt. Zo kies je zelf in die twee jaar het meest gunstige moment. Doe je in die twee jaar niets? Dan verloopt je rentevaste periode na tien jaar en krijg je op dat moment een nieuw renteaanbod van de bank. Meer daarover lees je in het artikel Einde rentevaste periode.

Wanneer gaat mijn rentebedenktijd in?

In je hypotheekcontract staat of je rentebedenktijd hebt en hoelang die is. Je kunt direct zodra je de hypotheek afsluit in je agenda zetten wanneer je rentebedenktijd ingaat, maar dat hoeft niet. Je krijgt van je hypotheekverstrekker altijd drie maanden vóór de rentebedenktijd start hierover bericht.

Wanneer tijdens rentebedenktijd je hypotheek opnieuw vastzetten?

Het meest gunstige moment om je hypotheekrente opnieuw vast te zetten, is wanneer de hypotheekrentes het laagst zijn. Verwacht je dat de hypotheekrentes gaan stijgen? Zet dan zo snel mogelijk je rente opnieuw vast, om die stijging voor te zijn. Als je juist verwacht dat de hypotheekrentes (nog verder) dalen, kun je beter nog even wachten voor je een nieuwe rentevaste termijn kiest.

Rentebedenktijd geldt alleen bij eigen bank

Als je een hypotheek met rentebedenktijd afsluit, geldt die bedenktijd alleen bij je eigen hypotheekverstrekker. Wil je toch overstappen naar een andere hypotheekverstrekker? Dan zul je moeten wachten tot het einde van je rentevaste periode, anders betaal je een boeterente. Aan het einde van je rentevaste periode mag je altijd zonder extra kosten je hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Dit kan meestal vanaf drie maanden voor het einde van je rentevaste periode, zodra je het nieuwe rentevoorstel van je eigen hypotheekverstrekker ontvangt.

Kost een rentebedenktijd bij je hypotheek geld?

Je betaalt niets extra’s als je gebruik maakt van de rentebedenktijd. Je betaalt voor een hypotheek die rentebedenktijd heeft vaak wel een hogere hypotheekrente dan voor een hypotheek zonder rentebedenktijd. Dit kost je tot 0,2 procent extra hypotheekrente. Over een periode van tien jaar heb je het dan al snel over een paar duizend euro. Bedenk dus goed of het je dat waard is. Je hypotheekadviseur kan je hierover adviseren.

Kun je ook rentebedenktijd vooraf hebben?

Als je nieuwe hypotheek afsluit of een nieuwe rentevaste periode kiest, bieden sommige hypotheekvestrekkers je rentebedenktijd vooraf. Dit heet eigenlijk instaprente. Stel dat je kiest voor een hypotheekrente van 5 jaar vast met een instaprente periode van één jaar. Je kunt dan tijdens het eerste jaar zelf kiezen wanneer je rentevaste periode van vijf jaar ingaat. Dat doe je dan natuurlijk ook weer op het moment dat je verwacht dat de hypotheekrente zo laag mogelijk is.

Kies tijdens je rentebedenktijd de laagste hypotheekrente!Op Geld.nl tonen we je de actuele hypotheekrentes van het grootste aanbod hypotheken. Door hier tijdens je rentebedenktijd regelmatig de actuele hypotheekrentes van je hypotheekverstrekker te checken, weet je precies wanneer het gunstigste moment is om je hypotheekrente opnieuw vast te zetten. Ook kun je zo zien of wachten en oversluiten naar andere hypotheekverstrekker misschien voordeliger is. Hypotheekrente vergelijken
;