Hypotheek

Rentebedenktijd

Wat is rentebedenktijd?

Rentebedenktijd is een fase aan het begin of aan het einde van je rentevaste periode, waarin je de kans hebt om een nieuwe rentevaste periode voor je hypotheek te kiezen. Met rentebedenktijd bepaal je dus zelf wanneer je nieuwe rentevaste periode voor je hypotheekrente ingaat, zonder dat je hiervoor hoeft te betalen. De meeste mensen kiezen aan het eind van de rentevaste periode voor een rentebedenktijd, maar rentebedenktijd kiezen kan ook aan het begin van je rentevaste periode.

Rentebedenktijd achteraf

Loopt je rentevaste periode af, dan heb je nog even de tijd om een nieuwe rentevaste periode te kiezen. Tijdens deze rentebedenktijd betaal je dezelfde hypotheekrente als tijdens de rentevaste periode. Een rentebedenktijd achteraf sluit je normaal gesproken alleen af bij langere rentevaste periodes.

Voorbeeld rentebedenktijd achteraf: Je sluit een hypotheek af tegen 5 procent rente, een rentevaste periode van 10 jaar en een rentebedenktijd achteraf van 2 jaar. Door je rentebedenktijd moet je niet na 10 jaar een nieuwe rentevaste periode kiezen, maar heb je maximaal 2 jaar extra de tijd. Tijdens deze 2 jaar blijft je rentepercentage 5 procent.

Rentebedenktijd vooraf

Minder vaak kiezen mensen voor rentebedenktijd voorafgaand aan de rentevaste periode. Hierbij gaat de rentebedenktijd direct in na verstrekking van de hypotheek. Tijdens de rentebedenktijd staat de rente vast.

Voorbeeld rentebedenktijd vooraf: Je sluit een hypotheek af tegen 5 procent rente, een rentevaste periode van 10 jaar en een rentebedenktijd vooraf van 2 jaar. In de eerste twee jaar (de rentebedenktijd) mag je zelf bepalen wanneer je de rente voor 10 jaar vast zet. Daalt bijvoorbeeld de hypotheekrente na 1,5 jaar naar 4,5 procent, bepaal je dan om deze rente voor 10 jaar vast te zetten.

Voordeel rentebedenktijd

  • Het voordeel van een rentebedenktijd achteraf is dat je aan het einde van je rentevaste periode niet meteen een nieuwe periode hoeft te kiezen. Zakt de hypotheekrente tijdens je rentebedenktijd, dan profiteer je van de lagere hypotheekrente.
  • Een rentebedenktijd vooraf is vooral voordelig als je verwacht dat de hypotheekrente binnenkort daalt. Je profiteert namelijk van deze lagere rente, door dan je rente voor langere tijd vast te zetten. 

Nadeel rentebedenktijd

  • Vaak zijn hypotheken met een rentebedenktijd zo’n 0,2 procent duurder dan dezelfde hypotheken zonder rentebedenktijd. 

Voorwaarden rentebedenktijd

De voorwaarden rentebedenktijd verschillen per aanbieder. Ook zijn er aanbieders die standaard werken met een rentebedenktijd van bijvoorbeeld een jaar. Wil je een hypotheek afsluiten en heb je interesse in een rentebedenktijd? Informeer dan even bij je hypotheekverstrekker naar de voorwaarden.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken