Rentevaste periode hypotheek
De rentevaste periode van je hypotheek is het aantal jaar dat je hypotheekrente vaststaat. Je weet voor die periode dus precies hoeveel je elke maand betaalt voor je hypotheek. Wel zo prettig! Hoe langer echter je rentevaste periode, hoe hoger het rentetarief voor je hypotheek is. Hoe maak je dus de beste keuze voor je rentevaste periode? Wij geven je 11 handige tips.
1. Zeker van de laagste rente? Kies een korte rentevaste periode
Als je alleen naar de hypotheekrente kijkt en het allerlaagste tarief voor je hypotheek wilt, dan is een zo kort mogelijke rentevaste periode de beste keuze. De hypotheekrente 1 jaar vast is meestal de laagste hypotheekrente bij een hypotheekverstrekker. Elke langere rentevaste periode heeft een steeds hoger tarief.
2. Liever zekerheid over je maandlasten? Kies een lange rentevaste periode
Het nadeel van een korte rentevaste periode is dat je niet precies weet wat de hypotheekrentes doen na je rentevaste periode. Als de hypotheekrentes stijgen, betaal je ineens hogere maandlasten voor je hypotheek. Een korte rentevaste periode is dus alleen een goede keuze als je een eventuele stijging in je maandlasten kunt betalen. Wil je liever langer zekerheid over je maandlasten? Kies dan een langere rentevaste periode, bijvoorbeeld 10 of 20 jaar vast.
Kun je je een stijging in je maandlasten echt niet permitteren? Kies dan voor een rentevaste periode van 30 jaar. Je weet dan zeker dat je maandlasten de hele looptijd van je hypotheek vast staan
3. Lange rentevaste periode en hypotheek wijzigen
Een lange rentevaste periode heeft naast een hogere hypotheekrente nog een belangrijk nadeel. Wanneer je tijdens je rentevaste periode iets verandert aan je hypotheek, betaal je een boete voor het openbreken van de rentevaste periode. Als je een lange rentevaste periode kiest, kun je in die tijd dus niet zomaar je hypotheek oversluiten, een andere rentevaste periode kiezen of je hypotheekvorm wijzigen. Denk hier dus over na voor je je rentevaste periode kiest.
4. Rentevaste periode kiezen die past bij hoelang je in de woning woont
Verwacht je maar kort in de woning te wonen? Dan is een korte rentevaste periode vaak verstandig. Bij sommige hypotheekverstrekkers betaal je namelijk ook een boete voor het openbreken van je rentevaste periode als je verhuist naar een andere woning. Kies je toch voor een langere rentevaste periode? Controleer dan goed of je de rentevaste periode mee mag nemen als je verhuist en dus geen boete betaalt.
5. Rentevaste periode die past bij je toekomstwensen
Verhuizen is niet de enige toekomstwens waar je over na moet denken bij je keuze voor een rentevaste periode. Bedenk ook hoe je financiële situatie er in de toekomst uit ziet. Verwacht je dat je de komende jaren meer gaat verdienen, omdat je bijvoorbeeld promotie maakt? Dan kun je het risico van een stijging van je maandlasten misschien best nemen en een korte rentevaste periode kiezen. Wil je echter minder gaan werken of verwacht je hogere maandlasten, omdat je kinderen krijgt? Dan is langer zekerheid over je maandlasten waarschijnlijk verstandiger.
6. Let ook op de renteverschillen tussen de rentevaste periodes
We zeiden eerder in dit artikel al dat hoe langer je rentevaste periode is, hoe hoger je hypotheekrentetarief is. De renteverschillen tussen de rentevaste periodes zijn echter niet altijd even groot. Soms liggen bijvoorbeeld de hypotheekrentes voor 10 en 20 jaar vast heel dicht bij elkaar. In zo’n geval is de langste rentevaste periode interessanter, omdat je dan langer zekerheid over je maandlasten hebt.
Tip! Bekijk hier de actuele hypotheekrentes en je ziet direct hoe groot renteverschillen zijn tussen de verschillende rentevaste periodes.
- Hypotheekrente 5 jaar vast
- Hypotheekrente 10 jaar vast
- Hypotheekrente 20 jaar vast
- Hypotheekrente 30 jaar vast
7. Rentevaste periode kiezen op basis van hypotheekrenteverwachting
Veel mensen maken bij de keuze voor een rentevaste periode ook een strategische afweging. Als je namelijk verwacht dat de hypotheekrentes gaan stijgen, is je hypotheekrente nu wat langer vastzetten verstandig. Je profiteert dan voor een langere periode van de huidige lage hypotheekrente. Denk je echter dat de hypotheekrentes (nog verder) gaan dalen? Dan is een korte rentevaste periode verstandiger, zodat je daarna voor je nieuwe rentevaste periode kunt profiteren van de lagere hypotheekrentes.
8. Nog even wachten voor je een rentevaste periode kiest?
Misschien wil je nog niet direct je hypotheekrente vastzetten op het moment dat je je hypotheek afsluit. Verwacht je bijvoorbeeld dat de hypotheekrentes binnenkort dalen, dan is nog even wachten verstandig. Je hebt hiervoor twee opties:
- Een variabele hypotheekrente kiezen. Een variabele hypotheekrente wil zeggen dat je hypotheekrente meebeweegt met de marktrentes. De hypotheekverstrekker kan je hypotheekrente elke dag aanpassen. Je weet dus nooit zeker hoeveel hypotheekrente je elke maand betaalt. Daar staat tegenover dat je op elk gewenst moment je hypotheekrente alsnog kan vastzetten.
- Een hypotheek met instaprente kiezen. Bij sommige hypotheekverstrekkers krijg je een instaprenteperiode. Binnen die periode bepaal je zelf op welke dag je rentevaste periode in gaat. Zo kun je dus direct als jij denkt dat de hypotheekrente op zijn laagst is je rentevaste periode laten ingaan.
9. Hogere hypotheek bij rentevaste periode vanaf 10 jaar
Je hypotheekverstrekker berekent altijd hoeveel jij verantwoord kunt lenen voor je hypotheek. Hiervoor berekent deze op basis van je inkomen, vaste lasten en andere leningen die je nog hebt, hoeveel je elke maand kunt betalen voor je hypotheek. Bij een hogere hypotheekrente houd je van dit maandbedrag minder over om af te lossen op je hypotheek. Hierdoor kun je een minder hoog bedrag lenen. Als je een korte rentevaste periode (tot 10 jaar) kiest, moet de hypotheekverstrekker rekenen met een toetsrente. Die is op dit moment 5 procent. Kies je voor een rentevaste periode van 10 jaar of langer, dan mag de hypotheekverstrekker met de daadwerkelijke rente rekenen die je gaat betalen. Als de hypotheekrentes op dit moment veel lager liggen dan 5 procent, mag je bij een rentevaste periode van 10 jaar of langer dus veel meer lenen voor je hypotheek.
10. Vraag advies voor je een rentevaste periode voor je hypotheek kiest!
Zoals je ziet, zijn er dus best wat dingen waar je rekening mee moet houden om een goede rentevaste periode te kiezen. Het helpt als je alvast over bovenstaande zaken hebt nagedacht. Vraag daarnaast altijd advies aan je hypotheekadviseur. De adviseur kan je meer vertellen over de hypotheekrenteverwachting voor de toekomst en met welke zaken je rekening moet houden voor jouw persoonlijke situatie.
11. Je hypotheek splitsen over meerdere rentevaste periodes
Je kunt je hypotheek ook opsplitsen en verdelen over meerdere rentevaste periodes. Heb je bijvoorbeeld een hypotheek van 250.000 euro? Dan kun je 200.000 euro 10 jaar vastzetten en 100.000 euro 20 jaar. Je profiteert over het eerste deel van een lager rente percentage. Hierdoor is je hypotheek goedkoper dan wanneer je de hele hypotheek 20 jaar vast zou zetten. Tegelijkertijd ben je voor het tweede deel van je hypotheek langer zeker over je maandlasten, waardoor je maandlasten minder hard stijgen als de hypotheekrente gestegen is na 10 jaar.
Je hypotheek verdelen over meerdere rentevaste periodes heeft ook één groot nadeel. Als je iets wijzigt aan je hypotheek, betaal je vrijwel altijd een boeterente voor het openbreken van de rentevaste periode van één van de delen van je hypotheek.