Contact

Rentevaste periode loopt af

Rentevaste periode loopt af

Als je rentevaste periode afloopt, is dat een goed moment om eens kritisch naar je hypotheek te kijken. Je mag nu een nieuwe rentevaste periode kiezen, maar je kunt ook zonder boete je hypotheek oversluiten, wijzigen of extra aflossen. In dit artikel lees je alles waar je op moet letten. Zo maak je zelf een goede keuze aan het einde van je rentevaste periode.

Rentevaste periode hypotheek loopt af, wat nu?

Minimaal 3 maanden voor het einde van je rentevaste periode ontvang je een voorstel van je bank. Hierin doet de bank je een aanbod om je hypotheekrente opnieuw vast te zetten tegen een bepaalde rente. Ga niet zomaar akkoord met dit voorstel, dit hoeft namelijk niet de voordeligste optie te zijn.

Let op! Op het voorstel van je bank staat een datum voor wanneer je moet reageren. Dat is meestal een paar dagen voor het einde van je rentevaste periode. Zorg dat je op tijd reageert! Reageer je niet of te laat, dan zit je automatisch vast aan het nieuwe voorstel van je bank.

Rentevaste periode verlengen, waarop letten?

Voor je besluit je rentevaste periode te verlengen, zijn er een aantal dingen die je moet controleren.

  • De hypotheekrentes voor alle rentevaste periodes in het voorstel van je bank
  • Welke rentevaste periode het beste bij je past
  • De actuele hypotheekrente van andere hypotheekverstrekkers
  • Je woningwaarde, als je een hypotheek zonder NHG hebt
  • De invloed van de nieuwe hypotheekrente op je hypotheekrenteaftrek

Hypotheek verlengen bij je eigen bank

In het rentevoorstel van je bank biedt de bank je meestal dezelfde rentevaste periode aan als je daarvoor had. Is je huidige rentevaste periode 10 jaar? Dan stelt de bank voor je hypotheekrente opnieuw 10 jaar vast te zetten. Bij het voorstel van je bank zit ook altijd een lijst met de hypotheekrentes en maandlasten voor andere rentevaste periodes. Zo zie je direct wat je per maand betaalt als je een andere rentevaste periode kiest.

Tip! Kies niet zomaar voor de rentevaste periode met de laagste maandlasten. Dit zal meestal de hypotheekrente 1 jaar vast zijn, omdat je bij een korte rentevaste periode nu eenmaal een lagere hypotheekrente betaalt. Maar met een korte rentevaste periode loop je het risico dat je ineens hogere maandlasten krijgt, als de hypotheekrentes na je rentevaste periode zijn gestegen.

Voor welke rentevaste periode verlengen?

Dit brengt ons meteen bij het volgende punt: kies een nieuwe rentevaste periode die past bij je wensen en situatie.

Een korte rentevaste periode is interessant als:

  • Je een zo laag mogelijke hypotheekrente wilt.
  • Je een eventuele stijging in je maandlasten kan betalen.
  • Je verwacht binnen nu en een paar jaar te verhuizen.
  • Je wilt de flexibiliteit om na een paar jaar weer wat aan je hypotheek te wijzigen.
  • Je verwacht dat de hypotheekrentes de komende jaren (verder) dalen en je wilt na je rentevaste periode profiteren van die lagere hypotheekrentes.

Een langere rentevaste periode is interessant als:

  • Zekerheid over je maandlasten belangrijk voor je is, bijvoorbeeld omdat je minder wilt gaan werken of verwacht kinderen te krijgen.
  • Je een eventuele stijging in je maandlasten echt niet kunt betalen.
  • Je verwacht nog lang in dezelfde woning te wonen of een hypotheek hebt die je kosteloos mag meenemen als je verhuist.
  • Je verwacht dat de hypotheekrentes de komende jaren (verder) stijgen. Door je hypotheekrente dan lang vast te zetten profiteer je langere tijd van de huidige lagere hypotheekrentes.

Tip! Wil je meer hulp bij de keuze voor een nieuwe rentevaste periode? Lees dan het artikel Rentevaste periode kiezen.

Hypotheek oversluiten bij einde rentevaste periode

Wanneer je rentevaste periode afloopt, mag je ook zonder boete overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Kijk daarom goed naar de hypotheekrentes bij andere hypotheekverstrekkers voor je besluit je hypotheek te verlengen. Misschien hebben andere hypotheekverstrekkers wel een lagere hypotheekrente voor de rentevaste periode van je keuze.

Tip! Vergelijk hier de actuele hypotheekrentes van de meest gekozen rentevaste periodes:


Let op! Je betaalt voor het oversluiten van je hypotheek opnieuw afsluitkosten, advieskosten, notariskosten en kosten voor het taxeren van je woning. Houd hier dus rekening mee als je berekent of je hypotheek oversluiten voor jou voordelig is. Overigens mag je de genoemde kosten wel aftrekken van de belasting in het jaar dat je de hypotheek oversluit.

Check je woningwaarde als je rentevaste periode afloopt

Heb je een hypotheek zonder NHG? Controleer dan aan het einde van de rentevaste periode ook je woningwaarde en hoeveel hypotheekschuld je nog hebt. Bij een hypotheek zonder NHG rekenen banken namelijk een risico-opslag op je hypotheekrente. Die risico-opslag is afhankelijk van hoe hoog je hypotheekschuld is ten opzichte van je woningwaarde.

Leende je bijvoorbeeld bij het afsluiten van de hypotheek 100 procent van de woningwaarde en heb je inmiddels veel afgelost? Of is je woning in de tussentijd in waarde gestegen? Dan is je hypotheek nu misschien bijvoorbeeld maar 80 procent van je woningwaarde. Je komt dan in aanmerking voor een lagere risico-opslag en dus een lagere hypotheekrente.

Tip! Val je in een lagere risicoklasse? Houd hier dan ook rekening mee als je de hypotheekrente zonder NHG bij andere hypotheekverstrekkers vergelijkt.

Rentevaste periode verlengen? Denk aan je hypotheekrenteaftrek

Als je nieuwe rentevaste periode een lagere hypotheekrente heeft dan je nu betaalt, ga je dus minder rente betalen. Bedenk wel dat je dan ook minder hypotheekrenteaftrek krijgt. Je mag namelijk nog maar een lager bedrag aan betaalde hypotheekrente aftrekken van de belasting.

Tip! Ontvang je je hypotheekrenteaftrek per maand vooruit? Geef je nieuwe hypotheekrente dan zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je achteraf misschien geld moet terugbetalen.

Hypotheekvorm wijzigen bij einde rentevaste periode

Als je rentevaste periode afloopt, mag je ook je hypotheekvorm wijzigen zonder dat je een boeterente betaalt. Mensen die een aflossingsvrije hypotheek hebben, kiezen er steeds vaker voor deze (deels) om te zetten naar een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Hierop los je elke maand af, zodat je aan het einde van de looptijd niet ineens een hoog bedrag hoeft terug te betalen aan de bank. Als je hiervoor kiest stijgen je maandlasten. Je gaat immers aflossen op het aflossingsvrije deel van je hypotheek. Daarnaast krijg je steeds minder hypotheekrenteaftrek, omdat je hypotheekschuld door het aflossen steeds kleiner wordt en je dus steeds minder hypotheekrente betaalt. Laat je daarom altijd goed adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur voor je besluit je aflossingsvrije hypotheek om te zetten.

Tip! Behoud je je aflossingsvrije hypotheek en kies je voor een rentevaste periode met lagere maandlasten dan je nu betaalt? Zet het geld dat je bespaart dan opzij om te sparen voor de aflossing van je aflossingsvrije hypotheek.

Extra aflossen bij einde rentevaste periode

Bij sommige hypotheekverstrekkers mag je aan het einde van je rentevaste periode zonder limiet extra aflossen op je hypotheek. Normaal mag je elk jaar maximaal 10 of 20 procent van je hypotheeksom aflossen. Heb je dus veel spaargeld over of net een schenking of erfenis ontvangen? Dan is het einde van je rentevaste periode een goed moment om flink extra af te lossen op je hypotheek. Je hypotheekschuld daalt dan, waardoor je elke maand veel minder aan rente en aflossing betaalt.

Einde rentevaste periode? Bekijk de actuele rentes!Op Geld.nl vergelijk je eenvoudig de actuele hypotheekrentes van het grootse aanbod hypotheken. Zo zie je direct welke hypotheekverstrekker voor jouw nieuwe rentevaste periode de laagste hypotheekrente heeft. Hypotheekrente vergelijken
Blij met Geld.nl? Stem dan nu! Blij met Geld.nl? Maak ons Website van het Jaar. Met winkans!