Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Spaarhypotheek

Wat is een spaarhypotheek?

Een spaarhypotheek is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd spaart om de hypotheekschuld aan het eind van de looptijd in zijn geheel af te lossen. De maandelijkse lasten bestaan voor een deel uit hypotheekrente en voor een deel uit premie. Over die premie ontvang je rente. De rente die je krijgt is gelijk aan de hoogte van de hypotheekrente die je betaalt. Aan het eind van de looptijd is de waarde van de door jou betaalde premies en de rente daarover gelijk aan de hypotheekschuld.

Premie spaarhypotheek

De premie die je elke maand betaalt bestaat uit twee delen: een risicodeel en een spaardeel. Het spaardeel zorgt ervoor dat er een gegarandeerd geldbedrag bij elkaar wordt gespaard. Het risicodeel wordt gebruikt voor het verzekeringsdeel. De hoogte van de spaarpremie wordt zo vastgesteld dat aan het eind van de looptijd het spaarsaldo samen met de hypotheekrente gelijk is aan de hypotheekschuld. Je weet dus altijd zeker dat je op dat moment de volledige hypotheek kunt aflossen.

Een belangrijk kenmerk van de spaarhypotheek is dat de spaar- en hypotheekrente gelijk zijn aan elkaar. Stijgt de hypotheekrente, dan moet je meer gaan betalen over de hypotheekschuld. Maar je hoeft minder premie te betalen, omdat de spaarrente ook omhoog is gegaan. De maandlasten blijven daardoor redelijk constant, zelfs bij renteschommelingen. Een nadeel van de vaste koppeling tussen hypotheek- en spaarrente is dat de hypotheek en spaarverzekering bij dezelfde instelling zijn afgesloten. In principe zit je daar de hele looptijd aan vast. Tussentijds overstappen kan wel, maar is meestal prijzig.

Spaar hypotheek - Voor wie?

De spaarhypotheek is met name geschikt voor mensen die zekerheid belangrijk vinden. Doordat een spaarhypotheek constante lasten en een gegarandeerd rendement bevat, is deze hypotheekvorm erg geschikt voor mensen die zich geen kostenstijging kunnen permitteren. Dat is bijvoorbeeld het geval bij starters die weinig eigen vermogen achter de hand hebben en nog niet zoveel verdienen. Omdat een spaarhypotheek voor ouderen en alleenstaanden een relatief hoge premie voor de overlijdensrisicoverzekering kent, is hij voor deze groepen minder gunstig.

Let op: Door de nieuwe hypotheekregels komt een spaarhypotheek die na 31 december 2012 wordt afgesloten niet meer in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek. Sinds 2013 mag voor een nieuwe hypotheek alleen nog hypotheekrente worden afgetrokken als deze annuïtair of lineair wordt afgelost. Reeds bestaande spaarhypotheken kunnen nog wel profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

Voordelen spaarhypotheek

  • Zekerheid over het in zijn geheel aflossen van de hypotheekschuld aan het einde van de looptijd
  • Niet tussentijds aflossen, dus optimaal profijt van de hypotheekrenteaftrek (geldt alleen voor hypotheken afgesloten voor 1 januari 2013)
  • Vrij stabiele maandelijkse lasten, ook bij renteschommelingen
  • Belastingvrij een spaarpot opbouwen

Nadelen spaarhypotheek

  • Het spaarvermogen wordt nooit hoger dan de hypotheekschuld
  • De hypotheek is niet erg flexibel, met name door de vaste koppeling tussen hypotheek- en spaarrente
  • De hypotheekrente ligt vaak iets hoger dan bij andere hypotheekvormen
Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl