Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Hypotheek

Startershypotheek

Wat is een startershypotheek?

Het kopen van een eerste woning is voor veel starters moeilijk. Je hebt als starter nog niet zo’n hoog inkomen, waardoor je vaak net niet de woning kunt kopen die je wilt. Om het voor starters gemakkelijker te maken om een woning te kopen, bestaan er verschillende producten en regelingen:

  • De Starterslening 
  • De Starterssubsidie (inmiddels afgeschaft) 
  • De Corporatie Starterslening (voor het kopen van een huurwoning) en andere regelingen vanuit woningcorporaties
  • De Startershypotheek als speciaal hypotheekproduct van banken

Officieel is alleen het bankproduct een startershypotheek, ondanks dat veel mensen ook de andere regelingen een startershypotheek noemen. In dit artikel lees je alles over de Startershypotheek als hypotheekproduct van de bank.

Hypotheek voor starters - Wat is het?

De Startershypotheek is een speciale hypotheek die banken aanbieden aan starters. Deze starters hypotheek moet het mogelijk maken voor starters om toch een bepaalde woning te kopen die zij volgens de reguliere regels niet zouden kunnen kopen. Als starter heb je namelijk vaak een wat lager inkomen. Maar heb je enkele jaren gewerkt, dan stijgt je inkomen normaal gesproken. Je kunt dan een grotere hypotheekschuld dragen.

Je betaalt in de eerste jaren dan minder aan de aflossing. Is je inkomen gestegen, dan ga je meer betalen. Een andere vorm van de Startershypotheek is een hypotheek waarbij je ouders in de eerste jaren garant staan voor de hypotheekrente en aflossing. Omdat je ouders naast jou verantwoordelijk zijn voor het afbetalen van de hypotheek, kan de bank je een hogere hypotheek geven. Kun je de hypotheek immers zelf niet betalen, dan moeten je ouders betalen.

Voorwaarden startershypotheek

De voorwaarden die banken hanteren voor de Startershypotheek kunnen onderling verschillen. Maar doorgaans zullen zij kijken naar je huidige inkomen en naar de verwachting hoe je inkomen zich zal ontwikkelen. Zeker bij hoger opgeleiden zal het inkomen waarschijnlijk na enkele werkjaren stijgen. Daarnaast kijkt de bank, net als bij andere hypotheken, of je een BKR-registratie hebt en of je studieschulden hebt die je af moet lossen.

Starters hypotheek - Afsluiten

Wil je als starter een hypotheek afsluiten, dan is het verstandig om ook de voorwaarden van de starters hypotheek goed te bekijken. Je wilt natuurlijk graag de laagste hypotheekrente betalen, maar je wilt ook dat je bijvoorbeeld een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kunt afsluiten en een rentevaste periode die bij je past.

Ook is het verstandig om verder te kijken dan de Startershypotheken. Dankzij regelingen als de Starterslening en de regelingen van woningcorporaties, kan een reguliere hypotheek misschien wel een betere optie zijn. Met de Starterslening zijn namelijk je maandlasten in de eerste jaren lager en met de koopregelingen bij woningcorporaties kun je een goedkopere woning kopen. Je kunt dan een gewone hypotheek afsluiten. Dit betekent dat je veel meer keuze hebt en rentetarieven en de voorwaarden van meerdere aanbieders kunt vergelijken.

Tip! Het is, zeker als starter, verstandig om met een adviseur je financiële situatie en je mogelijkheden te bekijken. Zo weet je precies welk soort hypotheek bij je past en van welke regelingen je eventueel gebruik kunt maken.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod hypotheken. Zo vind je makkelijk de best passende hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl